Buraczki na ciepło

bajeczka

Moderator
Mar 20, 2005
4,167
0
0
1/2 kg buraczków
1 duza cebula
cukier
sól
pieprz

Buraczki gotujemy i trzemy na tarce. Cebulkę drobno pokrojoną szklimy na oleju, gdy jest juz lekko rumiana dodajemy łyzke cuku, sol i pieprz wg uznania. Mieszamy razem. Podajemy na ciepło

Smacznego
mniam.gif

ewalukas

Member
Sie 24, 2006
9,664
0
0
Ja jeszcze daję odrobinę kwasku cytrynowego czy soku z cytryny. Na sam koniec. Fajny kolorek się robi
fiesgrins.gif

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Ja dodaję jeszcze trochę śmietany. Moja mam robiła z zasmażką, ale ja zasmażkom mówię nie
icon_wink.gif
więc daję śmietanę.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A u nas zawsze się robiło i z zasmażką i ze śmietaną
icon_mrgreen.gif

Buraczki ugotowane (albo upieczone) starte na tarce najdrobniejszej (jak na placki ziemniaczane) Tłuszcz na patelni + łyżka mąki = zasmażka. Do tego te buraczki, sól, cukier i kwasek lub ocet do smaku plus ok 2 łyżek kwaśnej śmietany. Wysmażyć porządnie.
Jak byłam mała te buraczki musiałam mieć w każdą niedzielę do obiadu. O!
icon_mrgreen.gif
Do potrawki z kurczaka albo mielonych - mniam
mniam.gif

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
u mnie buraczki są w sezonie ze świeżych a w zimie ze słoika w trzy sekundy przygotowane przed obiadem https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8392 no i bez cebuli żadnej w środku, doprawione do smaku ( jeśli jeszcze trzeba, bo w słoiku są już gotowe
icon_wink.gif
) octem, solą czy cukremi koniecznie z zasmażką na smalcu zrobioną, bez śmietany. Moja babcia robiła też z dodatkiem kwaśnego jabłka, ale jakoś ja tak nie lubię. No i muszę powiedzieć, że buraczki takie o których mówię miałam wczoraj i przedwczoraj na obiad, raz do mielonego a na drugi dzień do sosu z wołowiny.
Ale do potrawki z kurczaka to absolutnie mi nie pasują, w ogóle do kurczaka nie, z kurczakiem uwioelbiam natomiast marchewkę zasmażaną ale w tym wypadku zasmażka na maśle musi być, leciutka taka
mniam.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ha!
icon_lol.gif
Do potrawki mi świetnie pasowały, bo po zmieszaniu na talerzu
icon_redface.gif
robił się śliczny różowy kolor
rofl.gif
a że byłam totalnym niejadkiem - takie chwyty były dozwolone.
Na szczęście wyrosłam z tego
icon_wink.gif
Teraz tylko do mielonych, bo potrawki wogóle nie robię - nie przepadam. Chyba mi się przejadła.
A kurczaka z marchewką
mniam.gif
uwielbiam.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy