- Gru 11, 2008
- 1,762
- 0
- 0
Te buraczki robi się w moim domu od zawsze. Gdy u znajomych podano mi buraczki doprawiane octem poczułam się jak w egzotycznych krajach
u mnie- zawsze ze śmietaną Robimy je od razu w ilości hurtowej, bo znika ogromna micha w mgnieniu oka.
Takim samym sosem polewamy też sałatę i to ponoć jedyna jej wersja jaką chciałam jeść jako dziecko.
Nie znalazłam takiego przepisu na forum, jeżeli jest z góry przepraszam.
a więc potrzeba (podaję w takiej ilości w jakiej zawsze robię):
-1kg ugotowanych, startych buraków
- 1 średnia posiekana cebula
- pół dużego kubka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 3 łyżeczki cukru
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1/2 - 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- pieprz do smaku, wg uznania
Należy po prostu wymieszać śmietanę z przyprawami aż się rozpuszczą, zalać buraki i cebulę i wymieszać.

Takim samym sosem polewamy też sałatę i to ponoć jedyna jej wersja jaką chciałam jeść jako dziecko.
Nie znalazłam takiego przepisu na forum, jeżeli jest z góry przepraszam.
a więc potrzeba (podaję w takiej ilości w jakiej zawsze robię):
-1kg ugotowanych, startych buraków
- 1 średnia posiekana cebula
- pół dużego kubka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
- 3 łyżeczki cukru
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 1/2 - 3/4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- pieprz do smaku, wg uznania
Należy po prostu wymieszać śmietanę z przyprawami aż się rozpuszczą, zalać buraki i cebulę i wymieszać.