- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Buraczki
6 kg buraków ugotować, obrać, zetrzeć na tarce (buraki ścieram na dużych oczkach)
dodać:
3 cebule
6 ząbków czosnku - cebule i czosnek-pokroić
Zalewa:
4 goździki
6 szklanek wody
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%
15 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
pieprz
Wszystkie składniki zagotować.
Starte buraki zalać ostudzoną zalewą na 6 godzin.
Przecedzić i kłaść w słoiki.
Gotować około 15-20 min.
Płyn, który otrzymaliśmy po przecedzeniu wlewać w słoiki i również zagotować.Ja wykorzystuję go do barszczu.

6 kg buraków ugotować, obrać, zetrzeć na tarce (buraki ścieram na dużych oczkach)
dodać:
3 cebule
6 ząbków czosnku - cebule i czosnek-pokroić
Zalewa:
4 goździki
6 szklanek wody
3 łyżki soli
3 szklanki cukru
2 szklanki octu 10%
15 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
pieprz
Wszystkie składniki zagotować.
Starte buraki zalać ostudzoną zalewą na 6 godzin.
Przecedzić i kłaść w słoiki.
Gotować około 15-20 min.
Płyn, który otrzymaliśmy po przecedzeniu wlewać w słoiki i również zagotować.Ja wykorzystuję go do barszczu.