- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
Inspiracja przepisem Pani Serwusowej
250g surowych, obranych buraków
250g czekolady
200g cukru
100ml oleju słonecznikowego
3 duże jajka
150g mąki
1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
150g czekolady
2 łyżki masła
3- 4 łyżki mleka
Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odcisnąć nadmiar soku, tak aby wyszło 250g masy.*
Czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić czekoladę, cukier i olej do momentu, aż masa będzie jednolita. Wystudzić. Do masy dodać 3 żółtka, zmiksować, dodać buraki, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać w trzech partiach, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy.
Przełożyć masę do blaszki i piec przez ok 50–60 minut w 180*C do suchego patyczka
Składniki na polewę rozpuścić razem. Nałożyć na ciasto.
*kupuję 500 g buraków i po obraniu, starciu i lekkim odciśnięciu wychodzi ok. 250g-300g masy.

250g surowych, obranych buraków
250g czekolady
200g cukru
100ml oleju słonecznikowego
3 duże jajka
150g mąki
1 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
150g czekolady
2 łyżki masła
3- 4 łyżki mleka
Buraki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, następnie odcisnąć nadmiar soku, tak aby wyszło 250g masy.*
Czekoladę połamać na kawałki. Rozpuścić czekoladę, cukier i olej do momentu, aż masa będzie jednolita. Wystudzić. Do masy dodać 3 żółtka, zmiksować, dodać buraki, zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać w trzech partiach, ciągle miksując. Białka ubić na sztywno i wmieszać do masy.
Przełożyć masę do blaszki i piec przez ok 50–60 minut w 180*C do suchego patyczka
Składniki na polewę rozpuścić razem. Nałożyć na ciasto.
*kupuję 500 g buraków i po obraniu, starciu i lekkim odciśnięciu wychodzi ok. 250g-300g masy.