Kolejny ze smacznych chlebów z mojej ulubionej strony, którą prowadzi Zorra
Buttermilch-Salatkernenmix-Brot, czyli chleb z ziarnami na maślance
Zaczyn:
150 g mąki pszennej (dałam 650)
100 g wody
2 g świeżych drożdży (dałam 1/4 łyżeczki suchych)
2 g soli
Składniki wymieszać, przykryć i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Ciasto:
300 g mąki pszennej (dałam 650)
50 g mąki pszennej razowej
100 g ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane...)
200 g maślanki
1 łyżka golden syropu (dałam miód)
około 30 g wody
7 g świeżych drożdży (dałam 3/4 łyżeczki suchych)
8 g soli
254 g zaczynu (patrz wyżej)
Drożdże rozdrobnić z mąką. Maślankę lekko podgrzać, aby była ciepława. Wszystkie składniki (oprócz soli) wyrobić w dużej misce, wyrabiać około 4 min.
Dodać sól i wyrabiać kolejne 6 min. Ciasto przykryć i odstawić na około 60 min do wyrośnięcia, z tym że po 30 min raz ciasto złożyć.
Następnie uformować bochenek, włożyć do koszyczka i odstawić na 50-60 min do ponownego wyrastania.
Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, szybko naciąć i włożyć na kamień do piekarnika rozgrzanego do 240 st.C. Piec 15 min. Po 15 min. zmniejszyć temp. do 200st.C i piec jeszcze z 15 min (ja piekłam dłużej).
Kroić dopiero jak ostygnie.
Chleb jest bardzo smaczny. U mnie znika w oka mgnieniu

Buttermilch-Salatkernenmix-Brot, czyli chleb z ziarnami na maślance
Zaczyn:
150 g mąki pszennej (dałam 650)
100 g wody
2 g świeżych drożdży (dałam 1/4 łyżeczki suchych)
2 g soli
Składniki wymieszać, przykryć i odstawić na noc w temp. pokojowej.
Ciasto:
300 g mąki pszennej (dałam 650)
50 g mąki pszennej razowej
100 g ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane...)
200 g maślanki
1 łyżka golden syropu (dałam miód)
około 30 g wody
7 g świeżych drożdży (dałam 3/4 łyżeczki suchych)
8 g soli
254 g zaczynu (patrz wyżej)
Drożdże rozdrobnić z mąką. Maślankę lekko podgrzać, aby była ciepława. Wszystkie składniki (oprócz soli) wyrobić w dużej misce, wyrabiać około 4 min.
Dodać sól i wyrabiać kolejne 6 min. Ciasto przykryć i odstawić na około 60 min do wyrośnięcia, z tym że po 30 min raz ciasto złożyć.
Następnie uformować bochenek, włożyć do koszyczka i odstawić na 50-60 min do ponownego wyrastania.
Wyrośnięty chleb przełożyć na łopatę, szybko naciąć i włożyć na kamień do piekarnika rozgrzanego do 240 st.C. Piec 15 min. Po 15 min. zmniejszyć temp. do 200st.C i piec jeszcze z 15 min (ja piekłam dłużej).
Kroić dopiero jak ostygnie.
Chleb jest bardzo smaczny. U mnie znika w oka mgnieniu

