- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Całuski pszczelowolskie.
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
2 jaja
60-80 dag mąki
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
wosk pszczeli
Cukier utrzeć do białości z jajami, dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na 1-centymetrowe kawałki i na dłoni wyrobić kuleczki.
Ogrzaną blachę wysmarować lekko woskiem pszczelim, a po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta.
Piec w piekarniku około 10 minut.
Nie miałam wosku,więc piekłam na papierze.
Wsypałam 50 dkg mąki,a resztę zużyłam wyrabiając ciasto na stolnicy.
Korzystałam z tego przepisu
Tutaj jest artykuł o całuskach i zdjęcia

1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
2 jaja
60-80 dag mąki
1 łyżeczka przypraw korzennych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
wosk pszczeli
Cukier utrzeć do białości z jajami, dodać rozpuszczony i schłodzony miód, przyprawy korzenne oraz 50 dag mąki przesianej i wymieszanej z sodą oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Odciąć porcję, utoczyć wałeczek o grubości palca, pociąć ciasto na 1-centymetrowe kawałki i na dłoni wyrobić kuleczki.
Ogrzaną blachę wysmarować lekko woskiem pszczelim, a po przestygnięciu układać na niej kuleczki ciasta.
Piec w piekarniku około 10 minut.
Nie miałam wosku,więc piekłam na papierze.
Wsypałam 50 dkg mąki,a resztę zużyłam wyrabiając ciasto na stolnicy.
Korzystałam z tego przepisu
Tutaj jest artykuł o całuskach i zdjęcia
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: