- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
w sobotę naszło mnie na cannelloni
próbowałam odtworzyć smak tej potrawy (próbowałam w jednej z dublińskich włoskich knajpek)
niewyszło dokładnie to co chciałam ale bardzo mi smakowało
pomimo tego że wydaje się że jest czaso - i pracochłonne to się szybko robi
składniki
0,5 kg mięsa mielonego
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
przecier pomidorowy (ok 1/2 słoiczka)
olej, przyprawa do potraw włoskich (ja uzyłam kamisa)
ziarenka smaku paprykowe i ziołowe - po 1 łyżeczce
sól, pieprz, papryka ostra, bazylia
łyżka natki pietruszki
żółty ser
sos biały:
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1,5 szklanki mleka
sól i pieprz
Przygotowanie:
pieczarki, cebule i czosnek pokroić i podsmażyć z 1 łyżeczką przyprawy włoskiej
podlać wodą, dusić ok 5 min pod przykryciem, aż będą miekkie
dodać mięso mielone
podsmażyć, dodać 1/4 szklanki wody, dusić aż będzie miękkie.
dodać ziarenka smaku, pieprz, ostrą paprykę i pietruszkę, podusić jeszcze 5 min.
dodać przecier pomidorowy
dusić jeszcze 5 min pod przykryciem.
odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie białego sosu:
masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę, wymieszać dokładnie, wlać powoli1/2 szklanki mleka, powoli zagotować, dodać sól i pieprz, powoli dolewać resztę mleka, aż będzie mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Napełniać przestudzonym farszem rurki makaronowe - najlepiej za pomocą szprycy
i układać je ciasno w żaroodpornym naczyniu
polać każdą warstwę makaronu białym sosem, i układać na niej kolejną warstwę, aż do wykorzystania całego farszu, na wierzch lejemy resztę sosu i układamy żółty ser
przykrywamy i odstawiamy na godzinkę
po godzinie wstawiamy na 30 min do piekarnika na temp 180 st
po upływie 30 min należy zdjąć pokrywkę i podpiec jeszcze ok 10 min - żeby ser się lekko zabrązowił
i jemy
a tak wygląda moje cannelloni na talerzu
smacznego
ps. zdjęcia takie super nie są, no ale trudno, conieco na nich widać
próbowałam odtworzyć smak tej potrawy (próbowałam w jednej z dublińskich włoskich knajpek)
niewyszło dokładnie to co chciałam ale bardzo mi smakowało
pomimo tego że wydaje się że jest czaso - i pracochłonne to się szybko robi
składniki
0,5 kg mięsa mielonego
5 dużych pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
przecier pomidorowy (ok 1/2 słoiczka)
olej, przyprawa do potraw włoskich (ja uzyłam kamisa)
ziarenka smaku paprykowe i ziołowe - po 1 łyżeczce
sól, pieprz, papryka ostra, bazylia
łyżka natki pietruszki
żółty ser
sos biały:
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1,5 szklanki mleka
sól i pieprz
Przygotowanie:
pieczarki, cebule i czosnek pokroić i podsmażyć z 1 łyżeczką przyprawy włoskiej

podlać wodą, dusić ok 5 min pod przykryciem, aż będą miekkie
dodać mięso mielone

podsmażyć, dodać 1/4 szklanki wody, dusić aż będzie miękkie.
dodać ziarenka smaku, pieprz, ostrą paprykę i pietruszkę, podusić jeszcze 5 min.
dodać przecier pomidorowy

dusić jeszcze 5 min pod przykryciem.
odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie białego sosu:
masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę, wymieszać dokładnie, wlać powoli1/2 szklanki mleka, powoli zagotować, dodać sól i pieprz, powoli dolewać resztę mleka, aż będzie mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.

Napełniać przestudzonym farszem rurki makaronowe - najlepiej za pomocą szprycy
i układać je ciasno w żaroodpornym naczyniu

polać każdą warstwę makaronu białym sosem, i układać na niej kolejną warstwę, aż do wykorzystania całego farszu, na wierzch lejemy resztę sosu i układamy żółty ser


przykrywamy i odstawiamy na godzinkę
po godzinie wstawiamy na 30 min do piekarnika na temp 180 st
po upływie 30 min należy zdjąć pokrywkę i podpiec jeszcze ok 10 min - żeby ser się lekko zabrązowił

i jemy
a tak wygląda moje cannelloni na talerzu

smacznego

ps. zdjęcia takie super nie są, no ale trudno, conieco na nich widać

Ostatnią edycję dokonał moderator: