Cannelloni z Villi Sedan

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
To przepis na cannelloni, który "wyżebrałam"będąc na randce z Ł. w tytułowej Villi Sedan.
Randka się udała, cannelloni było przepyszne, dzisiaj mieszkamy razem(tzn ja i Ł.,a nie ja i cannelloni
icon_lol.gif
). W związku z tym chciałam się podzielić przepisem.
A więc do rzeczy, potrzebujemy:

cannelloni rzecz jasna,
niemniej ważna jest dynia,
potem zadbajmy o polędwicę,
i żeby było tak jak w opisie... suszone pomidory

Sposób wykonania nie jest skomplikowany: dynię "tarkujemy"na grubych oczkach, polędwicę mielimy,pomidory kroimy na małe kawałeczki. Jak już przejdziemy pomyślnie ten etap, to polędwicę podsmażamy na oliwie z oliwek(ja dodaję też trochę oleju, w którym zanurzone były pomidory), jak już mięso straci czerwony kolor, dajemy dynię i pomidory. Dusimy (termin mało randkowy
icon_wink.gif
)to wszystko razem, aż dynia się rozciapcia. Z przypraw ja użyłam soli, pieprzu, czosnku(ząbek),w orginalnym przepisie jest też glutaminian sodu w formie Vegety. I to wszystko...jak na razie

Makaron(nie ugotowany) nadziewam ostudzonym farszem, na formę do zapiekania wylewam trochę sosu beszamelowego, układam cannelloni i zalewam ponownie beszamelem, odstawiam na jakiś czas żeby rury zmiękły
icon_mrgreen.gif
. A potem intryga opowiadania zmierza do tego żeby to wszystko zapiec, pod koniec dodając mozzarellę dla wyglądu, dla smaku w sumie też.
Zdjęcia wkleję za parę godzin.....przepis w trakcie realizacji
fiesgrins.gif

Smacznego

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Bardzo apetyczne
icon_smile.gif

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
a skąd wziąć dynie o każdej porze roku? u mnie pokazuje sie tylko w okresie jesiennym i to na krótko i jeszcze nie wszędzie mozna ją dostać
icon_sad.gif
czy masz jakiś sposób na jej zapasy?

aaricia

Member
Sie 7, 2006
1,017
0
0
Dynię nierozkrojoną (nienaruszoną) można trzymać długo. W zeszłym roku aż do początku marca uchowała nam się jedna olbrzymka i była dobra w środku. Dawniej kiedy nie było w sklepach warzyw przez okrągły rok to dynie, kapusta, cebula, marchew itp. były warzywami, które pozwalały przetrwać do wiosny
icon_smile.gif

A zapiekanka wygląda wspaniale!

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Monsai @ 20 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=825770a skąd wziąć dynie o każdej porze roku? u mnie pokazuje sie tylko w okresie jesiennym i to na krótko i jeszcze nie wszędzie mozna ją dostać
icon_sad.gif
czy masz jakiś sposób na jej zapasy?
Ja miałam szczęście bo w Carrefour mogłam to kupić wczoraj, mieli taką ładną pomarańczową pociętą w kawałki(kilogram za okolo 2 zł). Trzeba szukać w dużych sklepach, ale o tej porze roku przyznaję to trudne zadanie
icon_rolleyes.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy