- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Powiem tylko jedno- dla miłośników kawy i czekolady. Pachnące, aromatyczne i szybko się je robi.
100 g masła
2/3 szkl cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl mleka
1,5 łyżeczki proszku
1 i 3/4 szkl mąki
cukier waniliowy
duże jajko lub 2 małe
2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
12 kawałków czekolady (to ok. 3/4 tabliczki)
Piekarnik na temp. 180 st C
W dużej misce zmiksować masło z cukrem, dodać jajka, rozpuszczoną kawę o temp. pokojowej, wanilię.
W innej misce wymieszać suche składniki i połączyć obie masy, delikatnie, masa musi być grudkowata.
Foremki muffinowe wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Wypełnić je masą do połowy, włożyć do każdej foremki kawałek czekolady, przykryć pozostałą masą i piec ok. 20 minut.
______________
Smacznego, Liska

100 g masła
2/3 szkl cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl mleka
1,5 łyżeczki proszku
1 i 3/4 szkl mąki
cukier waniliowy
duże jajko lub 2 małe
2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
12 kawałków czekolady (to ok. 3/4 tabliczki)
Piekarnik na temp. 180 st C
W dużej misce zmiksować masło z cukrem, dodać jajka, rozpuszczoną kawę o temp. pokojowej, wanilię.
W innej misce wymieszać suche składniki i połączyć obie masy, delikatnie, masa musi być grudkowata.
Foremki muffinowe wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Wypełnić je masą do połowy, włożyć do każdej foremki kawałek czekolady, przykryć pozostałą masą i piec ok. 20 minut.
______________
Smacznego, Liska