- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
Bardzo pyszne ciasto, trochę niby sernik na zimno:
4 żółtka
1 jajko
3/4 szkl. cukru
3 serki homo waniliowe ( po 125g)
1 kostka masła (250g)
2 szkl. mleka w proszku
1 łyżka żelatyny rozpuścić w 3/4 szkl. wody
3 paczki biszkoptów okrągłych
4 łyżki kawy zaparzonej w 0,5 l wody ( z fusami)
Żółtka i jajko ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnych jajek i serka, aż do wyczerpania składników.Wsypywać po trochu mleko w proszku, aż do wyczerpania. Na końcu wlać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie utrzeć.
Blachę( tortownicę o śr. 26 cm) wyłożyć folią aluminiową, lekko natłuścić. Moczyć biszkopty w kawie z fusami, układać na spodzie i bokach, wyłożyć połowę masy, na to znów biszkopty moczone w kawie (wypukłą stroną do masy. Wyłożyć resztę masy i trzecią warstwę biszkoptów wypukłą stroną do góry. Całość polać polewą czekoladową.
4 żółtka
1 jajko
3/4 szkl. cukru
3 serki homo waniliowe ( po 125g)
1 kostka masła (250g)
2 szkl. mleka w proszku
1 łyżka żelatyny rozpuścić w 3/4 szkl. wody
3 paczki biszkoptów okrągłych
4 łyżki kawy zaparzonej w 0,5 l wody ( z fusami)
Żółtka i jajko ubić z cukrem na parze. Masło utrzeć dodając po łyżce zimnych jajek i serka, aż do wyczerpania składników.Wsypywać po trochu mleko w proszku, aż do wyczerpania. Na końcu wlać rozpuszczoną żelatynę. Dokładnie utrzeć.
Blachę( tortownicę o śr. 26 cm) wyłożyć folią aluminiową, lekko natłuścić. Moczyć biszkopty w kawie z fusami, układać na spodzie i bokach, wyłożyć połowę masy, na to znów biszkopty moczone w kawie (wypukłą stroną do masy. Wyłożyć resztę masy i trzecią warstwę biszkoptów wypukłą stroną do góry. Całość polać polewą czekoladową.

Ostatnią edycję dokonał moderator: