Cebularz lubelski

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
dzisiejszy wypiek ... jak zawsze zakomity
lecker.gif


 

Załączniki

  • IMG_2313_2.jpg
    IMG_2313_2.jpg
    206.9 KB · Wyświetleń: 0

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Zrobiłam według wskazówek BeatySz i własnych przemyśleń. Poprawiony przepis jest w pierwszym poście. Razem ze ślubnym zgodnie uznaliśmy, że są prawie jak te oryginalne. To prawie to zapewne masło. Muszę następnym razem zamienić na olej albo margarynę
icon_mrgreen.gif
Ciekawe czy Żydzi mogli piec na smalcu
gruebel_2.gif

Wyszły trochę mniejsze, ale to dlatego, że nie chciało mi się czekać aż ciasto należycie wyrośnie. Nie mniej jednak w smaku są naprawdę niezłe.

zdjÄ&
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
O, ubiegli mnie z przepisem. Niepotrzebnie w koncu fotki porobilam...

Ja ostatnio robie takie ciasto jak na focaccia, w robocie kuchennym
500g maki
300 ml cieplej wody
Paczuszka suchych drozdzy (7g?)
Sol
30-40 ml oliwy z oliwek
#CEBULOWE - CEBULARZOWE 
Cebula
Mak
Oliwa z oliwekSol
Pokrojona w paski cebule wylozyc na nagrzana patelnie, posolic, dodac oliwe i smazyc do miekkosci na oliwie z oliwek. Pod koniec smazenia dodac mak.Ps. Wczesniej gotowalam cebule, tak jak w tradycyjnych przepisach podaja, ale zrezygnowalam z tego ze wzgledu na nieprzyjemny zapach gotowanej cebuli, ktory jest gorszy od smazonej ;)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
"A zawsze myślałam, że cebularz na półce sklepowej jest tak oczywisty jak chleb" - tez tak zawsze myslalam...
 

faraula

Member
Wrz 16, 2008
180
0
0
Ja przez 3 dni jadlam
icon_smile.gif
) i sobie troche na pozniej zamrozilam.
icon_smile.gif
) Dobrze, ze te nasze cebularze sa z cebula, nie szafranem, gdziekolwiek sie jest, mozna zrobic
icon_smile.gif
) i tanio.