Chałka maślana

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Chałka maślana

składniki:

500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
3/4 szklanki mleka
50 g cukru
1 cukier waniliowy
50 g drozdży
1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Masło i cukry podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się masła.
Do miski wsypać makę a do niej wlać masło z cukrami, drożdże z mlekiem i pozostałe składniki. Wszystko ślicznie wyrobić i poczekać aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na cztery części, z kazdej uformować wałek i upleść warkocz, jak kto nie umie to podzielić na trzy części i upleść warkocz z trzech części.
Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 30 minut.

Smacznego
icon_smile.gif


Ps. Masełko przed dodaniem do maki ostudzić do letniej tempertury.
 

Limonka

Member
Wrz 20, 2004
1,074
0
0
Właśnie przeglądałam i nie mogłam sie nadziwić
icon_smile.gif
Na pewno spróbuję, bo śliczna wychodzi
icon_smile.gif
 

gracha

Well-known member
Mar 31, 2006
8,329
1,594
113
Piecze się. Pierwsza chałka w życiu i poczwórny warkocz, nieco krzywy 🤣.
Ale ciasto w obróbce rewelacja.
 

Załączniki

  • IMG_20230218_105105.jpg
    IMG_20230218_105105.jpg
    247 KB · Wyświetleń: 18
  • IMG_20230218_120457.jpg
    IMG_20230218_120457.jpg
    267.2 KB · Wyświetleń: 16
Ostatnia edycja:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,634
1,173
113
Hazo, dziękuję :) . Zaspokoiłaś moją ciekawość. Nie wykluczone, że w przyszłym tygodniu wypróbuję.
 

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
28,657
2,954
113

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,634
1,173
113
Przesadziłam sansewiery (10 sztuk), wysiałam pomidory, obejrzałam snookera a teraz czas do szkoły 😉.