Chałka maślana
składniki:
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
3/4 szklanki mleka
50 g cukru
1 cukier waniliowy
50 g drozdży
1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Masło i cukry podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się masła.
Do miski wsypać makę a do niej wlać masło z cukrami, drożdże z mlekiem i pozostałe składniki. Wszystko ślicznie wyrobić i poczekać aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na cztery części, z kazdej uformować wałek i upleść warkocz, jak kto nie umie to podzielić na trzy części i upleść warkocz z trzech części.
Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 30 minut.
Smacznego
Ps. Masełko przed dodaniem do maki ostudzić do letniej tempertury.
składniki:
500 g mąki
2 żółtka
1 jajko
100 g masła
3/4 szklanki mleka
50 g cukru
1 cukier waniliowy
50 g drozdży
1 płaska łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w letnim mleku.
Masło i cukry podgrzać, mieszając do rozpuszczenia się masła.
Do miski wsypać makę a do niej wlać masło z cukrami, drożdże z mlekiem i pozostałe składniki. Wszystko ślicznie wyrobić i poczekać aż podwoi objętość. Ciasto podzielić na cztery części, z kazdej uformować wałek i upleść warkocz, jak kto nie umie to podzielić na trzy części i upleść warkocz z trzech części.
Poczekać aż ciasto ponownie wyrośnie, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać makiem lub kruszonką.
Piec w temperaturze 190 stopni ok. 30 minut.
Smacznego

Ps. Masełko przed dodaniem do maki ostudzić do letniej tempertury.