Chałka na jogurcie

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
ch3.JPG

Składniki:

- 250g mąki (u mnie typ 550)
- 1 jajko ( rozbełtac i częśc zostawic do posmarowania chałki)
- 100 ml jogurtu naturalnego ( powinien byc gęsty)
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 4 - 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka masła ( miękkiego)
- 1/2 łyżeczki soli (łyżeczki kawowej) lub 1/3 łyżeczki herbacianej

Drożdże wymieszac z lyzeczką cukru i ciepłym mlekiem. Zostawic na kilka minut aż się napuszą. Do miski wsypac mąkę i sól. Dodac masło, jogurt, cukier i podrośnięte drożdże. Dobrze wyroobic. Odstawic na ok. 1 godzinę w przykrytej misce, do wyrośnięcia.
Następnie, uderzyc ciasto rękę aby wyleciał gaz. Wyłożyc na blat i podzielic na 3 części. Każdą z części delikatnie rozwałkowac na długi i wąski prostokąt. Każdy z prostokątów zrolowac jak roladę. Powstaną nam 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz typowej chałki. Wkładamy do posmarowanej masłem foremki-keksówki . Odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytej folią keksówce. Chałka powinna dużo urosnąc. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy jajkiem i posypujemy czym kto lubi: makiem, kruszonką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30 - 40 minut.

ch7.JPG
 

Załączniki

  • ch3.JPG
    ch3.JPG
    88.9 KB · Wyświetleń: 57
  • ch7.JPG
    ch7.JPG
    93.6 KB · Wyświetleń: 51
Ostatnią edycję dokonał moderator:

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Super, ze zamiescilas przepis, bede robic, bo wylada oblednie ta chalka
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Po prostu piekna.
 

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
0
pysznie wyglada...
a przepis po przeczytaniu wygada na dziecinnie latwy....
mysle ze niedlugo sie za nia (chalke) zabiore :D
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
zrobilam ale nic z tego nie wyszlo bo drozdze zastrajkowaly i nie chcialo wogole rosnac, wiec wyrzucilam do smieci ... musze kupic nowe drozdze i sprobowac jeszcze raz.
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
a ja osiolek zawsze tez tak robilam, tylko od ponad 2 lat pieke na tych samych drozdzach i nigdy sie nie zawiodlam, wiec sobie odpuscilam takie sprawdzanie .. a tu masz ci los
baa.gif
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Sukces ... tym razem sie udalo, zdjecie postaram sie wstawic jutro. Dodalam rodzynki i skorke pomaranczowa. Pychota
icon_smile.gif
anbetung.gif
za przepis
 

moni20

Member
Lis 18, 2007
3,319
1
0
Obiecane zdjecie :
IMGP2947.JPG
pyszne bylo ... zjedlismy cala na kolacje z nutella, bardzo smaczne slodkie pieczywko
 

Załączniki

  • IMGP2947.JPG
    IMGP2947.JPG
    94.5 KB · Wyświetleń: 29

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Zapomniałam pokazac, że nie tylko chałkę można zrobic. Dodałam rodzynek, 1 łyżkę cukru więcej i uplotłam sobie wianuszek


wian1.JPG

wian3.JPG
 

Załączniki

  • wian1.JPG
    wian1.JPG
    96.8 KB · Wyświetleń: 29
  • wian3.JPG
    wian3.JPG
    79.2 KB · Wyświetleń: 29

iwonka_sz

Member
Sie 27, 2008
315
0
0
Nie, no piękny wianuszek! Uwielbiam drożdżowe chałeczki
lecker.gif

Muszę wypróbować ten przepis ( do tej pory robiłam tylko bułeczki na jogurcie - oczywiście z CIN CIN- i były pyszne! )
icon_mrgreen.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,354
113
Upiekłam wczoraj wieczorem, w formie bułeczek z powidłami w środku. Jedną zjadłam jeszcze ciepłą, wieczorem. Reszta na dzisiejsze śniadanie

z_pow1.JPG
 

Załączniki

  • z_pow1.JPG
    z_pow1.JPG
    109 KB · Wyświetleń: 28
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy