Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka na jogurcie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 782066" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]35594[/ATTACH]</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>- 250g mąki (u mnie typ 550)</p><p>- 1 jajko ( rozbełtac i częśc zostawic do posmarowania chałki)</p><p>- 100 ml jogurtu naturalnego ( powinien byc gęsty)</p><p>- 1 łyżeczka suchych drożdży</p><p>- 4 - 6 łyżek cukru</p><p>- 4 łyżki mleka </p><p>- 1 łyżka masła ( miękkiego)</p><p>- 1/2 łyżeczki soli (łyżeczki kawowej) lub 1/3 łyżeczki herbacianej</p><p></p><p>Drożdże wymieszac z lyzeczką cukru i ciepłym mlekiem. Zostawic na kilka minut aż się napuszą. Do miski wsypac mąkę i sól. Dodac masło, jogurt, cukier i podrośnięte drożdże. Dobrze wyroobic. Odstawic na ok. 1 godzinę w przykrytej misce, do wyrośnięcia. </p><p>Następnie, uderzyc ciasto rękę aby wyleciał gaz. Wyłożyc na blat i podzielic na 3 części. Każdą z części delikatnie rozwałkowac na długi i wąski prostokąt. Każdy z prostokątów zrolowac jak roladę. Powstaną nam 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz typowej chałki. Wkładamy do posmarowanej masłem foremki-keksówki . Odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytej folią keksówce. Chałka powinna dużo urosnąc. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy jajkiem i posypujemy czym kto lubi: makiem, kruszonką.</p><p>Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30 - 40 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]35595[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 782066, member: 4258"] [ATTACH=full]35594[/ATTACH] Składniki: - 250g mąki (u mnie typ 550) - 1 jajko ( rozbełtac i częśc zostawic do posmarowania chałki) - 100 ml jogurtu naturalnego ( powinien byc gęsty) - 1 łyżeczka suchych drożdży - 4 - 6 łyżek cukru - 4 łyżki mleka - 1 łyżka masła ( miękkiego) - 1/2 łyżeczki soli (łyżeczki kawowej) lub 1/3 łyżeczki herbacianej Drożdże wymieszac z lyzeczką cukru i ciepłym mlekiem. Zostawic na kilka minut aż się napuszą. Do miski wsypac mąkę i sól. Dodac masło, jogurt, cukier i podrośnięte drożdże. Dobrze wyroobic. Odstawic na ok. 1 godzinę w przykrytej misce, do wyrośnięcia. Następnie, uderzyc ciasto rękę aby wyleciał gaz. Wyłożyc na blat i podzielic na 3 części. Każdą z części delikatnie rozwałkowac na długi i wąski prostokąt. Każdy z prostokątów zrolowac jak roladę. Powstaną nam 3 wałeczki, które zaplatamy jak warkocz typowej chałki. Wkładamy do posmarowanej masłem foremki-keksówki . Odstawiamy do wyrośnięcia w przykrytej folią keksówce. Chałka powinna dużo urosnąc. Przed wstawieniem do piekarnika, smarujemy jajkiem i posypujemy czym kto lubi: makiem, kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30 - 40 minut. [ATTACH=full]35595[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chałka na jogurcie
Top
Bottom