Challah na zakwasie

blotka

Member
Lis 26, 2008
1
0
0
Mam pytanie, czy do pieczenia chałki można użyć
drożdży w kostce, ewentualnie może ktoś się orientuje w jakiej ilości?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
oczywiscie, ze swieze drozdze sa jak najbardziej ok. ja uzywam i takich i takich. tych instant czasami jednak z lenistwa, bo sa zawsze pod reka
icon_mrgreen.gif

ale do rzeczy!
przelicznik jest mniej wiecej taki: 2 łyżeczki suchych to 7g = 25 g świeżych,
czyli 1,5 lyzeczki instant odpowiadalaby mniej wiecej 15 g swiezych, dobrze licze ??

ewunia123

Member
Lip 13, 2008
483
0
16
I ja w koncu się skusiłam zafascynowana wątkiem chlebowym, od paru dni dokładnie czytając wszystko co dotyczy wypieku chlebka . Zrobiłam , a raczej robię w dalszym ciągu mój pierwszy zakwas dokarmiam i pilnuję. Miałam pewne obawy co do tego chlebka, gdyż po nocy spędzonej w lodówce nic a nic nie urósł. Zastanawiałam sie czy zapleść chałkę czy ciasto wyrzucić. Postanowiłam zapleść warkocz, który o dziwo bardzo sprawnie mi poszedł i jeżeli choć trochę urośnie to go upiekę.Jakie było moje zdziwienie jak go zobaczyłam , chałka tak ślicznie wyrosła. Ja robiłam na zakwasie żytnim razowym, bo tylko taki miałam, ale od wczoraj robi się żytni i pszenny. Dziękuję Mirabbelko za tak wspaniały przepis , ten i inne. Zdjęcia jakościowo nie najlepsze, ale to dopiero pierwsze i z komórki.

Zdj_cie003.jpg
Zdj_cie005.jpg
Zdj_cie007.jpg

Załączniki

• Zdj_cie003.jpg
    Zdj_cie003.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 2
  • Zdj_cie005.jpg
    Zdj_cie005.jpg
    77.7 KB · Wyświetleń: 2
  • Zdj_cie007.jpg
    Zdj_cie007.jpg
    92.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
ewunia, jaka sliczna, brawo! Ja sie przymierzam i przymierzam, tylko ja jakas niemanualna jestem i zawsze mi jakies potwory chalkowe wychodza zamiast slicznej plecionki. Nawet kiedys ktos na cinie podal linka do instrukcji zaplatania, a i tak udalo mi sie maszkarona uplesc
icon_mrgreen.gif

KasiaGRybka

Member
Lut 1, 2009
3
0
0
witam,
mam pytanie odnośnie zakwasu. Czy te 80 g zakwasu ma być dane takiego prosto z lodówki bez uaktywniania jego? czy trzeba jak zwykle go uaktywnić?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
w ciescie jest dosc duzo drozdzy, wiec zakwas nie musi byc specjalnie aktywny. on bardziej nadaje smak tej chalce.
oczywiscie lepiej go troche potrzymac w cieple i nie dodawac lodowatego, bo jak wiadomo w ciescie drozdzowym wszystkie skladniki powinny miec mniej wiecej jednakowa temperature.

KasiaGRybka

Member
Lut 1, 2009
3
0
0
właśnie wyciągnęłam swoją challah z piekarnika. Muszę przyznać że mi wyszła
icon_biggrin.gif
, ale radzę przećwiczyć jednak na sznurkach uplatanie warkocza poczwórnego bo ja sie tak zamotałam
dontknow.gif
dontknow.gif
dontknow.gif
od połowy że zanim zaplotłam końcówkę to początek mi już wyrósł dosyć i lekko nierówna jest, ale to malutki szczegół. Jutro dam znać jak smakuje.

aha i ja jeszcze posypałam moją challah zamiast makiem kruszonką, bo dla mnie chała musi być z kruszonką koniecznie.
mniam.gif

pozdrawiam

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Też upiekłam tą chałkę. Jest naprawdę rewelacyjna.Dałam zakwas pszenny, który juz jakis czas temu zrobiłam dodając do jednej łyżki zakwasu żytniego w kilku etapach makę pszenną pełnoziarnistą z Lubelli. Ciasto zostawiłam na noc w lodówce i piekłam dopiero następnego dnia póżnym popołudniem. Z warkoczem oczywiście trochę poplatałam, ale smak tej Challah jest nieziemski. Super przepis!!!

Anula

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
PYSZNA! Zjadlam wlasnie 3 kromeczke z maslem. Mirabbelko, robilam wiele chalek, ale ta jest absolutnie najlepsza. Wilgotna, maslana, wprost sie rozplywa w ustach. I sliczna, ciasto wyszlo mi piekne, robilam z maki wloskiej 00, dalam mleko zamiast wody i chlupnelo mi sie 100g zakwasu pszennego. Jak mi sie uda jutro zrobic zdjecie to wstawie, a jak nie to i tak bede ja piekla, wiec na pewno zrobie.
No i uplotlam wg Hamelmana, bo gosc ladnie wszystko wytlumaczyl, 4 warkocze, latwo nie bylo, bo naprawde niekumata jestem w zaplataniu powyzej 3 warkoczy, ale chaleczka wyszla jak malowana. Dzieki Mirabbelko za przepis!!
A napisz mi jeszcze, bo sie czaje na te ksiazke, czy wszystkie przepisy sa takie fajne?
icon_biggrin.gif
Juz wiele razy chcialam ja zamowic, ale trzeba na nia czekac pare tygodni
icon_biggrin.gif

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
To w koncu dodam jakies zdjecie, bo pieklam te chaleczke juz wiele razy. Koslawa bo koslawa, ale zaplatalam ja na wiele sposobow i odkrylam, ze wg Hamelmana latwiej mi bylo z 6 kawalkow zaplesc
icon_biggrin.gif
Ten na zdjeciu niestety nie pamietam z ilu, bo juz jakis czas robione temu. Mirabbelko, niedawno nawet kupilam te ksiazke, na razie jeszcze nie pieklam z niej nic, ale juz mam ochote na wiele rzeczy
icon_biggrin.gif

Pokaż załącznik 42332

Pokaż załącznik 42333

Jeska

Member
Gru 2, 2009
339
0
0
Mialam na zbyciu zaczyn, bo go karmilam na oko, upieklam dwa chleby, bulki i zostalo mi jeszcze 200 gram zakwasu i szukalam jak go wykorzystac nie piekac wiecej chleba, bo po co tyle chleba! Chaly dlugo nie bylo wiec zdecydowalam sie na ten przepis. Pierwsza chalka na zakwasie. Wyszly dwie sztuki - jedna z rodzynkami, druga bez. Co prawda ja teraz pieczywa nie jem, ale pozwolilam sobie na degustacje. Bardzo pyszna. Bardzo. Dzis ma 3 dni i dalej jest mieciutka i swieza. Moi mezczyzni mali i duzy papusiaja i dobrze im idzie. Wczoraj mnie ten 7-letni obtancowal, ze mu zrobilam tylko jedna kromke na zakaske po szkole. Sama radosc takie pysznosci piec. Wdzieczna to bardzo praca, gdy sie rodzina o jeszcze jeden kawalek awanturuje.

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
to bardziej taki lekko słodki chlebek
icon_smile.gif

bardzo smaczna, wieczorkiem wkleję zdjęcia (o ile coś zostanie) bo teraz wychodzę
tak mnie ciekawi skąd się bierze ten cudowny aromat, bo pachnie nieziemsko, to miód? zakwas?

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy