- Cze 24, 2005
- 16,737
- 623
- 113
Tu znalazłam przepis
http://www.101cookbooks.com/archives/chall...ead-recipe.html
Przetłumaczyłam sobie go po swojemu,ale się udała ,bardzo nam smakuje,to się dzielę
Challah z mąką razową[size="2"][/size]
składa się z SOAKER,BIGa, ciasta końcowego
SOAKER
1 3/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
Wymieszać w misce wszystko razem-ja drewnianą łyżką mieszałam ok 1 minuty,uformować ,kulę ,włożyć do miski ,nakryć szczelnie folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej 12-24 godziny
BIGA
1 3/4 szklanki mąki chlebowej pszennej -moja Lubella luksusowa
1/4 łyżeczki drożdzy instant
7 łyżek wody o temperaturze pokojowej
1 duże jajko lekko ubite
4 żółtka
Wymieszać w misce i hakami wyrabiać z 2 minuty,zostawić na 5minut i mokrymi rękami wyrabiać jeszcze z minutę
Przełożyć do miski ,nakryć folią i wstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin ,ale można do 3 dni
Na 2 godziny przed robieniem ciasta właściwego-końcowego wyjąć BIGĘ z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej
KOŃCOWE CIASTO
Cały SOAKER
cała BIGA
7 łyżek mąki pszennej z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki drożdzy instant
1 1/2 łyżki miodu ,syropu z agawy lub 2 łyżki cukru lub ciemnego cukru
2 łyżki oleju
ew jeszcze trochę mąki pszennej razowej
-jajko lekko rozbite do smarowania i mak czy sezam do posypania
Potnij bigę i soaker na 12 małych kawałków i w misce połącz wszystkie składniki za pomoca np robota kuchennego ,ja tymi hakami
-powoli mieszałam1 minute ,potem zwiększyłam moc obrotów i jeszcze tak 2-3 minuty
Potem przełozyłam na stolnicę z mąka i wyrabiałam ok 4minuty ,aż ciasto było jednolite ,nie lepiło się
Przełożyć do miski ,okryć folią i zostawić do wyrośniecia na ok 60 minut
Podzieliłam ciasto na 4 części , zrobiłam z każdej rulonik (tak jak na bagietki) i utoczyłam wałeczki
Zaplotłam chałkę z 4 wałeczków ,przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,posmarowałam jajkiem ,włożyłam całość do reklamówki i zostawiłam na 30 minut,znowu posmarowałam jajkiem ,posypałam makiem i zostawiłam na 15 minut
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 200 stopni ,włożyłam chałkę ,zmniejszyłam temperaturę do 165 stopni i piekłam 20 minut ,przełożyłam blachę o 180* i piekłam dalsze 20 minut
Wyjełam i studziłam na kratce

http://www.101cookbooks.com/archives/chall...ead-recipe.html
Przetłumaczyłam sobie go po swojemu,ale się udała ,bardzo nam smakuje,to się dzielę

Challah z mąką razową[size="2"][/size]
składa się z SOAKER,BIGa, ciasta końcowego
SOAKER
1 3/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
Wymieszać w misce wszystko razem-ja drewnianą łyżką mieszałam ok 1 minuty,uformować ,kulę ,włożyć do miski ,nakryć szczelnie folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej 12-24 godziny
BIGA
1 3/4 szklanki mąki chlebowej pszennej -moja Lubella luksusowa
1/4 łyżeczki drożdzy instant
7 łyżek wody o temperaturze pokojowej
1 duże jajko lekko ubite
4 żółtka
Wymieszać w misce i hakami wyrabiać z 2 minuty,zostawić na 5minut i mokrymi rękami wyrabiać jeszcze z minutę
Przełożyć do miski ,nakryć folią i wstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin ,ale można do 3 dni
Na 2 godziny przed robieniem ciasta właściwego-końcowego wyjąć BIGĘ z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej
KOŃCOWE CIASTO
Cały SOAKER
cała BIGA
7 łyżek mąki pszennej z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki drożdzy instant
1 1/2 łyżki miodu ,syropu z agawy lub 2 łyżki cukru lub ciemnego cukru
2 łyżki oleju
ew jeszcze trochę mąki pszennej razowej
-jajko lekko rozbite do smarowania i mak czy sezam do posypania
Potnij bigę i soaker na 12 małych kawałków i w misce połącz wszystkie składniki za pomoca np robota kuchennego ,ja tymi hakami
-powoli mieszałam1 minute ,potem zwiększyłam moc obrotów i jeszcze tak 2-3 minuty
Potem przełozyłam na stolnicę z mąka i wyrabiałam ok 4minuty ,aż ciasto było jednolite ,nie lepiło się
Przełożyć do miski ,okryć folią i zostawić do wyrośniecia na ok 60 minut
Podzieliłam ciasto na 4 części , zrobiłam z każdej rulonik (tak jak na bagietki) i utoczyłam wałeczki
Zaplotłam chałkę z 4 wałeczków ,przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,posmarowałam jajkiem ,włożyłam całość do reklamówki i zostawiłam na 30 minut,znowu posmarowałam jajkiem ,posypałam makiem i zostawiłam na 15 minut
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 200 stopni ,włożyłam chałkę ,zmniejszyłam temperaturę do 165 stopni i piekłam 20 minut ,przełożyłam blachę o 180* i piekłam dalsze 20 minut
Wyjełam i studziłam na kratce