Challah z mąką razową

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
Tu znalazłam przepis
http://www.101cookbooks.com/archives/chall...ead-recipe.html
Przetłumaczyłam sobie go po swojemu,ale się udała ,bardzo nam smakuje,to się dzielę
mniam.gif

000_0732.jpg
Challah z mąką razową[size="2"][/size]
składa się z SOAKER,BIGa, ciasta końcowego
SOAKER
1 3/4 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki wody
Wymieszać w misce wszystko razem-ja drewnianą łyżką mieszałam ok 1 minuty,uformować ,kulę ,włożyć do miski ,nakryć szczelnie folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej 12-24 godziny
BIGA
1 3/4 szklanki mąki chlebowej pszennej -moja Lubella luksusowa
1/4 łyżeczki drożdzy instant
7 łyżek wody o temperaturze pokojowej
1 duże jajko lekko ubite
4 żółtka

Wymieszać w misce i hakami wyrabiać z 2 minuty,zostawić na 5minut i mokrymi rękami wyrabiać jeszcze z minutę
Przełożyć do miski ,nakryć folią i wstawić do lodówki na conajmniej 8 godzin ,ale można do 3 dni
Na 2 godziny przed robieniem ciasta właściwego-końcowego wyjąć BIGĘ z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej
KOŃCOWE CIASTO
Cały SOAKER
cała BIGA
7 łyżek mąki pszennej z pełnego przemiału
1/2 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki drożdzy instant
1 1/2 łyżki miodu ,syropu z agawy lub 2 łyżki cukru lub ciemnego cukru
2 łyżki oleju
ew jeszcze trochę mąki pszennej razowej
-jajko lekko rozbite do smarowania i mak czy sezam do posypania

Potnij bigę i soaker na 12 małych kawałków i w misce połącz wszystkie składniki za pomoca np robota kuchennego ,ja tymi hakami
-powoli mieszałam1 minute ,potem zwiększyłam moc obrotów i jeszcze tak 2-3 minuty
Potem przełozyłam na stolnicę z mąka i wyrabiałam ok 4minuty ,aż ciasto było jednolite ,nie lepiło się
Przełożyć do miski ,okryć folią i zostawić do wyrośniecia na ok 60 minut
Podzieliłam ciasto na 4 części , zrobiłam z każdej rulonik (tak jak na bagietki) i utoczyłam wałeczki
Zaplotłam chałkę z 4 wałeczków ,przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ,posmarowałam jajkiem ,włożyłam całość do reklamówki i zostawiłam na 30 minut,znowu posmarowałam jajkiem ,posypałam makiem i zostawiłam na 15 minut
W tym czasie rozgrzałam piekarnik do 200 stopni ,włożyłam chałkę ,zmniejszyłam temperaturę do 165 stopni i piekłam 20 minut ,przełożyłam blachę o 180* i piekłam dalsze 20 minut
Wyjełam i studziłam na kratce
000_0708.jpg

000_0739.jpg
 

Załączniki

  • 000_0732.jpg
    000_0732.jpg
    1.4 MB · Wyświetleń: 1
  • 000_0708.jpg
    000_0708.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 1
  • 000_0739.jpg
    000_0739.jpg
    954.5 KB · Wyświetleń: 1

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Piękna ci wyszła
dance.gif
Przekrój po prostu boski!
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Margot @ 17 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564455Villanelle dziękuję .
Wiesz ta chałka smakuje tak jakoś inaczej niż te co do tej pory piekłam(sposób wykonania czy mąka pełnoziarnista?) i ma (przez żółtka!?) taki śmieszny kolor wnętrza
Kolor ma podobny do mojego wczorajszego pan de horiadaki, który skłonił mnie do zastanowienia się, dlaczego jego wnątrze nie jest tak jasne jak mirabelki. I ciągle nie wiem, może to mąka?
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mmmm...Margot...ale piekny warkocz...
Zamowilam wlasnie nowa ksiazke Reinharta...i czekam grzecznie...moze dostane za 2 tygodnie...
w miedzyczasie wypieke te chale...
icon_biggrin.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
Villanelle mój pan de horiadaki wieżch miał fajnie brazowy ,ale w środku był bialutki jak śnieg -co piekarzowa to inny efekt
icon_mrgreen.gif

a tak na marginesie to jest wyjatkowy biały chleb ten pan de horiadaki
Mirabbelko i Tatter pochwały w waszych ustach są mi szczególnie słodkie
Ale też jest prawdą ,ze ta chałka jest bardzo wyjatkowa
 

villanelle

Member
Sty 29, 2006
1,286
0
0
Margot @ 18 Aug 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=564765Tatter fajnie ,że zamówiłas nowa książkę -będą nowe chlebki
banana.gif
Zazdroszczę tatter. Niestety ciągle kombinuję, żeby móc zamawiać w rozsądnej za przesyłkę cenie z Amazona
icon_neutral.gif
Czytałam gdzieś, że w Polsce pośredniczą jakieś dodatkowe firmy, które biorą opłatę za dostawę. Ale czy to prawda tego to nie wiem...
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Z reguly kupuje z amazon uk...ale czasem (jak w przypadku ksiazki Reinharta)jestem zmuszona skorzystac z Amazon usa, choc mialam dwie nieciekawe sytuacje z tymze. Poza tym ksiazki (szczegolnie nowe) z amerykanskiego Amazon sa tansze...niestety nie wiem jak z przsylka do PL...ale Liska na pewno ci bedzie mogla pomoc...bo jest tam stala klientka (do tego stopnia, ze musiala sobie niedawno wiekszy dom kupic!!!
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
icon_mrgreen.gif
)
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy