Cheesecake z czereśniami czyli pyszny sernik z czereśniami

manna

Member
Lip 25, 2010
2
0
0
Witam wszystkich,

szukałam przepisu na sernik z czereśniami i znalazłam Wasze forum. Jest godzina 00:22, mój sernik piecze się już półtorej godziny i... lipa. Mokry, właściwie niemalże płynny. Pół godz. temu podkręciłam piekarnik do 200 st.C, ale wciąż bez zmian - pachnie pięknie, ale w serniku można rybki trzymać. Podpieram brodę na tej wykałaczce do robienia wzorków, na wpół śpiąc, na wpół czuwając, by nie puścić chaty z czereśniowym dymem, a jak pomyslę, że po upieczeniu jeszcze 30 minut kwarantanny i dopiero mazianie śmietaną, a jutro (dzisiaj?) rano do pracy.... Może wezmę urlop na żądanie, do południa się chyba upiecze?? Nie wiem, może ten termometr oszukuje, w końcu piekarnik ma ze 30 lat. No nic, popatrzę sobie na zdjęcia Waszych dokonań i otrę ręcznikiem kuchennym szklącą się w oku łzę... Some guys have all the luck, some guys have... zakalec
icon_sad.gif

Nieutulona w żalu,

Manna.

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Świetnie wygląda ten sernik...
Potrzebuje taki na połowę sierpnia. Pewnie mogę juz teraz zrobic ten "farsz" czeresniowy(póki są) i zagotowac go w słoiku...by sie nie zepsuł...mam racje?
Czy gdyby robic 'farsz" z wisni to dac więcej cukru?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

manna

Member
Lip 25, 2010
2
0
0
Witam ponownie,

wyszło! O drugiej w nocy, ale coś wyszło
icon_smile.gif
Fakt, zbyt późno zaczęłam, tzn. zaczęłam całkiem wcześnie, bo około 19:00, ale coś mi przeszkodziło i dlatego ciasto wylądowało w piekarniku dopiero o 23:00...
Jednak coś jest nie w porządku z piekarnikiem - kruche ciasto na spód podpiekałam 20 minut w 200 stopniach, czyli też dwa razy dłużej, niż trzeba, a i tak nie wygląda dobrze. Widać na fotce.

Za to teraz już wiem co robić następnym razem - kruche ciasto w 250 stopniach, sernik w 200 i będzie OK. Widać termometr w piekarniku oszukuje o 50 st. C.

Dziękuję za fantastyczny przepis, dziewczyny
icon_smile.gif

Załączniki

• sernik.jpg
    sernik.jpg
    106.4 KB · Wyświetleń: 0

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dziewczyny, czy myślicie, że można spróbować zrobić go z jakimiś innymi owocami? Muszę (muszę bo chcę :D) upiec ciasto dla koleżanek z pracy na pożegnanie, chciałabym coś serowego i sprawdzonego, ten sernik piekłam wielokrotnie z rewelacyjnym efektem, z tym że zawsze z wiśniami. Może maliny, zagotowane z wodą i cukrem i przetarte? A może lepiej użyć wiśni mrożonych?

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Dziękuję Margot. Ten z linka też śliczny, jednak jak już to zrobię ten Twój, wydaje mi się latwiejszy i bardziej owocowy.
A gdybym robiła z mrożonych, to najpierw rozmrażać czy jak?
gruebel_2.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Donoszę że z malinami jak najbardziej można, trzeba tylko zmiksować i przetrzeć przez sito przed podgotowaniem. Ciasto wyszło jak zawsze pyszne i wręcz wzbudziło entuzjazm.
icon_smile.gif

Spes

Member
Kwi 20, 2010
349
0
0
Uprzejmie donoszę, że zrobiłam z mrożonymi wisniami...i wydaje mi się, że mozna ich wiecej dać...

Smietanę przed wylaniem na upieczony sernik wymieszałam z pozostałymi wisniami i zapiekłam....

Sernik - marzenie....
Zdecydowanie lepiej go kroic na drugi lub nawet trzeci dzień..jest coraz lepszy!
Dziekuję!

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
Wlasnie wyciagnelam z piekarnika. Pachnie cudnie, niestety musze wytrzymac do jutra.
Pieklam z wisniami.
Edit: pyszny, na pewno do powtorzenia.
icon_smile.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy