- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Przepis z książki Jane Grigson's English Food. Autorka uznaje je za najlepsze z bułeczek z uwagi na ich maślany, słodki smak oraz przyjemność odrywania jednej od drugiej.
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży ( użyłam 7 g suszonych)
100 g cukru
125 ml mleka
125 ml wody
90 g rozpuszczonego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta
ciemny cukier
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczy
1 jajko
Do miski wlać mleko z gorąca wodą. 0Dodać drożdże, łyżkę cukru i 125 g maki. Wymieszać i odstawić na 15 min. by drożdże ruszyły.
Dodać masło, mąkę, jajko, sól i resztę cukru. Zagnieść na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując trochę maki. Wyrabiać 10 min, aż będzie sprężyste.
Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok. 30x45 cm.
Posmarować masłem, posypać cukrem, rodzynkami i skórką, po czym zwinąć wzdłuż krótszego brzegu w roladę. Ciasto ciąć na plastry. spód każdej bułeczki zlepić palcami. Bułeczki układać w formie do pieczenia zachowując odstęp. W czasie wyrastania i pieczenia bułeczki się zrosną.
Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 50 nim. w temp 170 st.
Można polukrować.
Wyszło mi 15 bułeczek. ( 3 rzędy po 5 bułeczek)

500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży ( użyłam 7 g suszonych)
100 g cukru
125 ml mleka
125 ml wody
90 g rozpuszczonego masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki roztopionego masła do posmarowania ciasta
ciemny cukier
rodzynki
kandyzowana skórka pomarańczy
1 jajko
Do miski wlać mleko z gorąca wodą. 0Dodać drożdże, łyżkę cukru i 125 g maki. Wymieszać i odstawić na 15 min. by drożdże ruszyły.
Dodać masło, mąkę, jajko, sól i resztę cukru. Zagnieść na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując trochę maki. Wyrabiać 10 min, aż będzie sprężyste.
Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godz.
Ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt ok. 30x45 cm.
Posmarować masłem, posypać cukrem, rodzynkami i skórką, po czym zwinąć wzdłuż krótszego brzegu w roladę. Ciasto ciąć na plastry. spód każdej bułeczki zlepić palcami. Bułeczki układać w formie do pieczenia zachowując odstęp. W czasie wyrastania i pieczenia bułeczki się zrosną.
Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min.
Posmarować rozmąconym jajkiem i piec ok. 50 nim. w temp 170 st.
Można polukrować.
Wyszło mi 15 bułeczek. ( 3 rzędy po 5 bułeczek)

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: