- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Zawsze wyobrażałam sobie, że zapieczenie wiśni w cieście skończy się totalną
paciają. Myliłam się, jak bardzo się myliłam
Ciasto kruche:
3 i 3/4 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki soli gruboziarnistej (albo 1 łyżeczka soli miałkiej,
najlepiej morskiej)
1 i 1/2 łyżeczki cukru
300 g masła
1/2 szkl. lodowatej wody
Z podanych składników zagnieśc ciasto - jeśli jest zbyt twarde, dodać
odrobinę wody.
Ulepić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce miniumum godzinę, a najlepiej całą noc.
Kiedy ciasto jest gotowe, robimy nadzienie:
1 kg wiśni - umyć i wydrylować
1 i 1/4 szkl cukru
1/4 szkl skrobii kukurydzianej (do kupienia np w sklepach ze zdrową żywnością)
1/4 łyżeczki soli
Do posmarowania wierzchu: 2 łyżki śmietany i 1/4 szkl cukru, najlepiej brązowego.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna być nieco większa od drugiej.
Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wielkości 25 x 37 cm tak, żeby ciasto lekko wystawało z blaszki.
Nałożyć nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nadzienie, zlepić dokładnie brzegi.
Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować śmietaną, posypać cukrem i wstawić do piekarnika.
Piec 40-55 minut - do czasu aż wierzch będzie złocisty.
Wyjąć z piekarnika i studzić minimum 45 minut. Dopiero potem pokroić na kwadraty i podawać.
Uwaga:
nie należy się obawiać, że ciasto będzie rzadkie a nadzienie się rozpłynie.
Nie trzeba tez wcześniej podpiekac spodu. Dzięki dodaniu skrobii wiśnie
gęstnieją, a ciasto jest kruche i suche.
Z podanych składników wychodzi bardzo duże ciasto, więc można spokojnie podzielić wszystko na pół i zrobić z połowy porcji, chociaż... ciasto znika błyskawicznie.
Smacznego!
___________
Liska
paciają. Myliłam się, jak bardzo się myliłam


Ciasto kruche:
3 i 3/4 szkl mąki
2 płaskie łyżeczki soli gruboziarnistej (albo 1 łyżeczka soli miałkiej,
najlepiej morskiej)
1 i 1/2 łyżeczki cukru
300 g masła
1/2 szkl. lodowatej wody
Z podanych składników zagnieśc ciasto - jeśli jest zbyt twarde, dodać
odrobinę wody.
Ulepić z niego kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce miniumum godzinę, a najlepiej całą noc.
Kiedy ciasto jest gotowe, robimy nadzienie:
1 kg wiśni - umyć i wydrylować
1 i 1/4 szkl cukru
1/4 szkl skrobii kukurydzianej (do kupienia np w sklepach ze zdrową żywnością)
1/4 łyżeczki soli
Do posmarowania wierzchu: 2 łyżki śmietany i 1/4 szkl cukru, najlepiej brązowego.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce.
Piekarnik nagrzać do 190 st C.
Ciasto podzielić na 2 części, jedna powinna być nieco większa od drugiej.
Większą część rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę wielkości 25 x 37 cm tak, żeby ciasto lekko wystawało z blaszki.
Nałożyć nadzienie. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nadzienie, zlepić dokładnie brzegi.
Wierzch ponakłuwać widelcem, posmarować śmietaną, posypać cukrem i wstawić do piekarnika.
Piec 40-55 minut - do czasu aż wierzch będzie złocisty.
Wyjąć z piekarnika i studzić minimum 45 minut. Dopiero potem pokroić na kwadraty i podawać.
Uwaga:
nie należy się obawiać, że ciasto będzie rzadkie a nadzienie się rozpłynie.
Nie trzeba tez wcześniej podpiekac spodu. Dzięki dodaniu skrobii wiśnie
gęstnieją, a ciasto jest kruche i suche.
Z podanych składników wychodzi bardzo duże ciasto, więc można spokojnie podzielić wszystko na pół i zrobić z połowy porcji, chociaż... ciasto znika błyskawicznie.
Smacznego!
___________
Liska