Chinese Flatbread with Scallions-na grilla :-)

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Chinese Flatbread with Scallions

scallions- zielony czosnek, w mojej wersji uzylam rozmarynu i zoltego sera

przepis pochodzi z tego blogu: http://aynmark.blogspot.com/2005/09/chines...-scallions.html gdzie jest dokladnie pokazana instrukcja przygotowania plackow

skladniki

2 szklanki maki
3/4 szklanki wody
1,5 lyzeczki soli
3 lyzki rozpuszczonego masla (albo sesame seed oil)
1/2- 3/4 szklanki posiekanego zielonego czosnku (albo szczypiorku, albo ulubionych ziol)

1. wyrabiamy ciasto z maki i wody, odstawiamy na 20 minut
2. po 20 minutach dzielimy ciasto na 3 czesci, kazda cienko rozwalkowujemy (okolo 5 mm), smarujemy placki rozpuszczonym maslem, rozkladamy rownomiernie posiekane ziola i posypujemy sola#
3. kazdy z plackow zwijamy w slimaczka, a nastepnie znow cienko rozwalkowujemy (5mm)
4. wykladamy na srednio rozgrzany grill, pieczemy 5-6 minut, uwazajac, by plackow nie spalic (mozna przykryc)

placki sa pyszne i proste!!! ja pieklam w piekarniku na elektrycznym grillu

bernadek

Member
Lut 25, 2007
671
0
0
Apetycznie wyglądaja
mniam.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
O rany, cudne są
icon_eek.gif
mniam.gif

One tak rosną <pęcznieją> podczas grillowania? Ciekawe czy na elektrycznym grillu by sie udały
gruebel_2.gif

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
Akulka- ja robilam na elektrycznym grillu, bo robilam w kuchence elektrycznej! czyli mialam tego grilla z gory a nie z dolu
icon_wink.gif
wczoraj mialam powtorke, bo chleb mi smakuje niesamowicie. rozwalkowalam cieniej i juz nie mialam takiego efektu. trzeba rozwalkowac jednak placki na grubosc 0,5 takie jak dla mnie sa najsmaczniejsze
icon_biggrin.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzieki
icon_wink.gif

Ja tego grila elektrycznego mam od dołu i od góry, bo to osobne narzędzie tortur jest
fiesgrins.gif
, więc chyba sie powinno w nim udać. Na pewno wypróbuję, bo niezwykle puchato i apetycznie wygladają
daumen.gif

Pimpek

Member
Lis 30, 2005
1,641
0
0
O, fajne placki. Dobrze że wkleiłaś linka bo w życiu bym sie nie domyśliła że o takiego ślimaczka chodzi
icon_lol.gif

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
zrobiłam sobie właśnie na drugie śniadanie, pyszne
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif

u mnie, w ślimakach wylądował szczypiorek, ser żółty i jeszcze trochę szynki dałam
lecker.gif

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Koniecznie wyprobuje! Wygladaja bardzo apetycznie, z zielonym czosnkiem bedzie problem, ale ze szczypiorkiem lub innymi ziolami tez powinny wyjsc.
mniam.gif

A czy robilas tylko z bialej maki? Moze mozna wymieszac pol na pol z razowa pszenna?

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
Ines @ 14 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=504516Koniecznie wyprobuje! Wygladaja bardzo apetycznie, z zielonym czosnkiem bedzie problem, ale ze szczypiorkiem lub innymi ziolami tez powinny wyjsc.
mniam.gif

A czy robilas tylko z bialej maki? Moze mozna wymieszac pol na pol z razowa pszenna?
ja robiłam z białej mąki, akurat tylko taką miałam, ale przepis podstawowy jest tak prosty, że pewnie bez obaw można poeksperymentować. mam w planach jeszcze wersję pomidorową i szpinakową
lecker.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
scallions czasem nazywaja dymke
choc rzeczywiscie chodzi tu o modny od jakiegos czasu &quot;szczypiorek&quot; z czosnku.
nie moge sie doczekac grilowania...

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Zrobiłam.
Obraz_01.jpg
Obraz_02.jpg
Obraz_03.jpg
Obraz_05.jpg
Prawde mówiąc, mam mieszane odczucia. Wyszły chrupiace, rumiane, fajne, ale brakowało mi jakiegos zdecydowanego smaku
gruebel_2.gif

P.S. Foto robione w nocy, więc jakość jest jaka jest
icon_wink.gif

Załączniki

• Obraz_01.jpg
    Obraz_01.jpg
    83.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_02.jpg
    Obraz_02.jpg
    86.9 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_03.jpg
    Obraz_03.jpg
    89.2 KB · Wyświetleń: 0
  • Obraz_05.jpg
    Obraz_05.jpg
    98.9 KB · Wyświetleń: 0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Sliczne zdjecia Akulko. A co do smaku, to wlasnie dlatego sie pytalam, czy nie lepiej zmieszac z maka razowa pszenna. Kiedys robilam takie indyjskie placki, chapati, o ile sie nie myle, i najlepsze byly wlasnie pszennej razowej lub nawet pszenno-zytnie. Probowlam potem z samej bialej maki i wyszly takie wlasnie malo wyraziste. Jak tylko bede miala okazje to zrobie - lubie takie chrupiace placki i podam moja wersje.

szachownica

Member
Kwi 18, 2006
702
0
0
ja dziś zrobiłam z pomidorami i szpinakiem, niezłe ale wersja z szynka i serem bardziej mi smakowała.

akulko, sliczne zdjęcia, ja niestety nie mam aparatu ale moje się tak fajnie nie rozwaestwiały, może za mocno rozwałkowałam
gruebel_2.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
super, musze zrobic

szczypior czosnkowy (roznie zwany) jest pyszny, ale to nei zwyle scallions. Scallions to szczypior z taka chudziutka, mloda cebulka, ciensza niz dymka.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Dzięki dziewczyny za pochwały
bussi.gif

Ja do nadzienia uzyłam zwykłego szczypiorku, szczypiorku czosnkowego i troche posiekanej cebuli oraz tartego sera. Może faktycznie, gdyby podbudować nadzienie odrobiną dobrej wędliny, miałoby to inny, bardziej zdecydowany smak
icon_wink.gif

No i wyszły mi mniej puchate niz u Kasi, bo raz, ze chyba troche za bardzo rozwałkowałam, a dwa - przycisnęłam grillem
icon_lol.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy