- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Chinese Flatbread with Scallions
scallions- zielony czosnek, w mojej wersji uzylam rozmarynu i zoltego sera
przepis pochodzi z tego blogu: http://aynmark.blogspot.com/2005/09/chines...-scallions.html gdzie jest dokladnie pokazana instrukcja przygotowania plackow
skladniki
2 szklanki maki
3/4 szklanki wody
1,5 lyzeczki soli
3 lyzki rozpuszczonego masla (albo sesame seed oil)
1/2- 3/4 szklanki posiekanego zielonego czosnku (albo szczypiorku, albo ulubionych ziol)
1. wyrabiamy ciasto z maki i wody, odstawiamy na 20 minut
2. po 20 minutach dzielimy ciasto na 3 czesci, kazda cienko rozwalkowujemy (okolo 5 mm), smarujemy placki rozpuszczonym maslem, rozkladamy rownomiernie posiekane ziola i posypujemy sola#
3. kazdy z plackow zwijamy w slimaczka, a nastepnie znow cienko rozwalkowujemy (5mm)
4. wykladamy na srednio rozgrzany grill, pieczemy 5-6 minut, uwazajac, by plackow nie spalic (mozna przykryc)
placki sa pyszne i proste!!! ja pieklam w piekarniku na elektrycznym grillu
scallions- zielony czosnek, w mojej wersji uzylam rozmarynu i zoltego sera
przepis pochodzi z tego blogu: http://aynmark.blogspot.com/2005/09/chines...-scallions.html gdzie jest dokladnie pokazana instrukcja przygotowania plackow
skladniki
2 szklanki maki
3/4 szklanki wody
1,5 lyzeczki soli
3 lyzki rozpuszczonego masla (albo sesame seed oil)
1/2- 3/4 szklanki posiekanego zielonego czosnku (albo szczypiorku, albo ulubionych ziol)
1. wyrabiamy ciasto z maki i wody, odstawiamy na 20 minut
2. po 20 minutach dzielimy ciasto na 3 czesci, kazda cienko rozwalkowujemy (okolo 5 mm), smarujemy placki rozpuszczonym maslem, rozkladamy rownomiernie posiekane ziola i posypujemy sola#
3. kazdy z plackow zwijamy w slimaczka, a nastepnie znow cienko rozwalkowujemy (5mm)
4. wykladamy na srednio rozgrzany grill, pieczemy 5-6 minut, uwazajac, by plackow nie spalic (mozna przykryc)
placki sa pyszne i proste!!! ja pieklam w piekarniku na elektrycznym grillu