Chinese Flatbread with Scallions-na grilla :-)

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
I tak.
Zasugerowałam się tym że z pszennej bez smaku są i zamieniłam pół szkl mąki pszennej na żytnią i posoliłam ciasto.
Do masła wtarłam 2 ząbki czosnku, dodałam posiekaną świeżą bazylię i pomidory suszone w proszku, posypałam szczypiorkiem i tartym serem zółtym. Zapach boski, w smaku dobre, ale nic poza tym. Za sztywne wyszły, myślę że żytnia mąka się tu nie sprawdziła a i ciasto chyba ciut za twarde mi wyszło choć dolałam i tak więcej wody.

Następny raz będzie
icon_mrgreen.gif
może nawet dziś, z pszennej w całości i ciasto zrobię mięciuśkie i rozwałkuję przed smarowaniem baaardzo cieniutko, po zwinięciu na 0,5 - 1 cm. Myślę że wtedy będzie ok.
DSCF4655.JPG
 

Załączniki

  • DSCF4655.JPG
    DSCF4655.JPG
    94.9 KB · Wyświetleń: 0

malgosia

Member
Lut 1, 2006
786
0
0
Super zrobie w najblizszym czasie!!!
a czy ktos oglądał inne przepisy na tej stronie? zdjecia są przeapetyczne a to nawet za mało powiedziane!!!
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
hm... wychodzi tyle plackow, ile jest na zdjeciu, a jak duzych...
gruebel_2.gif
zazwyczaj rozwalkowuje na taka wielkosc, by mi sie na tacce zmiescily, zalozmy, ze sa ciut mniejsze od duzego plaskiego talerza...
 

marta.larsen

Member
Lis 17, 2006
142
0
16
zrobilam placki lecz na opak, nie doczytałam
dump.gif

wymieszalam wszystkie skladniki razem, oprócz dodatków
placki OK, nie wyrosły mi za specjalnie
najlepiej podchodzą mi z serem typu Rokpol
 

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
ale one nie rosna- nie maja na czym...
caly ich urok jest taki, ze dzieki maslu rozdzielaja sie na platy, ktore pod wplywem ciepla staja sie chrupiace...
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy