- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Chleb 200 qd
Pszenny na żytnim zakwasie, z dodatkiem kefiru ( lub maślanki lub zsiadłego mleka lub jogurtu)
Nazwałam go 200 , bo takie wygodne do zapamiętania proporcje są jego podstawą.
Składniki:
200 g żytniego zakwasu na mące razowej ( typ 2000) dokarmionego dzień wcześniej
200g kefiru
200g ciepłej wody
15 g soli
2 łyżki oleju
600 - 650 g mąki pszennej typ 650
opcjonalnie 2 g drożdży instant lub 6-7g świeżych drożdży
opcjonalnie ziarna: sezam, dynia, len, słonecznik itp
Wykonanie:
Do miski włożyć kolejno zakwas, kefir i ciepłą wodę ( ok. 30 stopni), wymieszać, dodać sól i olej, wkruszyć świeże drożdże ( drożdże instant wymieszać z mąką), wymieszać, dodać mąkę , wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 min wyrabiać ciasto ( ręcznie lub mikserem) i jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie można dodać mąki lub po łyżce ziaren, np. słonecznika lub lnu ( albo tego i tego). Wyrobione ciasto przykryć w misce i odstawić do rośnięcia. Na samym zakwasie trwa to dłużej, z pomocą drożdży wystarcza 1 – 1,5 h w temperaturze pokojowej. Ciasto wyjąć na blat, odgazować i uformować walec. Przełożyć do foremki ( natłuszczonej i obsypanej mąką) i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika w temp.230 C na 30 – 35 minut. Wyjąć na raszki i pozostawić do ostudzenia ( oczywiście popukać w dno dla sprawdzenia czy chleb jest dopieczony!).
Ja najchętniej piekę ten chleb w garnku rzymskim. Mam już dobrze wypalony, więc nie natłuszczam misy, wkładam od razu walec z ciasta ( albo wręcz wygarniam ciasto z miski do formy) i odstawiam do wyrośnięcia. Jednocześnie do pokrywy wlewam kubek wody, wstawiam dolną część do tej wody i w ten sposób namaczam obie części garnka.
Gdy ciasto urośnie wyjmuję część dolną, wylewam wodę z części górnej i zamykam całość. Wkładam do zimnego piekarnika i włączam grzanie: góra/dół 240 stopni , 50 minut.

Pszenny na żytnim zakwasie, z dodatkiem kefiru ( lub maślanki lub zsiadłego mleka lub jogurtu)
Nazwałam go 200 , bo takie wygodne do zapamiętania proporcje są jego podstawą.
Składniki:
200 g żytniego zakwasu na mące razowej ( typ 2000) dokarmionego dzień wcześniej
200g kefiru
200g ciepłej wody
15 g soli
2 łyżki oleju
600 - 650 g mąki pszennej typ 650
opcjonalnie 2 g drożdży instant lub 6-7g świeżych drożdży
opcjonalnie ziarna: sezam, dynia, len, słonecznik itp
Wykonanie:
Do miski włożyć kolejno zakwas, kefir i ciepłą wodę ( ok. 30 stopni), wymieszać, dodać sól i olej, wkruszyć świeże drożdże ( drożdże instant wymieszać z mąką), wymieszać, dodać mąkę , wymieszać i odstawić na 20 minut. Po 20 min wyrabiać ciasto ( ręcznie lub mikserem) i jeśli uznamy, że jest zbyt rzadkie można dodać mąki lub po łyżce ziaren, np. słonecznika lub lnu ( albo tego i tego). Wyrobione ciasto przykryć w misce i odstawić do rośnięcia. Na samym zakwasie trwa to dłużej, z pomocą drożdży wystarcza 1 – 1,5 h w temperaturze pokojowej. Ciasto wyjąć na blat, odgazować i uformować walec. Przełożyć do foremki ( natłuszczonej i obsypanej mąką) i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika w temp.230 C na 30 – 35 minut. Wyjąć na raszki i pozostawić do ostudzenia ( oczywiście popukać w dno dla sprawdzenia czy chleb jest dopieczony!).
Ja najchętniej piekę ten chleb w garnku rzymskim. Mam już dobrze wypalony, więc nie natłuszczam misy, wkładam od razu walec z ciasta ( albo wręcz wygarniam ciasto z miski do formy) i odstawiam do wyrośnięcia. Jednocześnie do pokrywy wlewam kubek wody, wstawiam dolną część do tej wody i w ten sposób namaczam obie części garnka.
Gdy ciasto urośnie wyjmuję część dolną, wylewam wodę z części górnej i zamykam całość. Wkładam do zimnego piekarnika i włączam grzanie: góra/dół 240 stopni , 50 minut.
