Chleb Andaluzyjski

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Chleb Andaluzyjski


Składniki:

750 g maki pszennej
1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g drożdży prasowanych)
1 łyżeczka soli
450 ml letniej wody
kaszka manna lub mąka do posypania stolnicy
1 łyżka oleju

Wykonanie:
Mąkę z solą wymieszać pozostawiając otwór. Rozpuścić drożdże z letnią wodą (nie przekraczającą 40 st). Do otworu mąki wlać rozpuszczone w wodzie drożdże. Uformować ciasto, jeśli jest za mokre dosypać mąkę, jeśli za suche dolać wodę.

Otrzymaną masę przełożyć na stolnicę y ugniatać ok. 15 minut. Dodając makę, jeśli masa będzie za kleista. Otrzymaną masę rozciągamy, składamy w pół, skręcamy (jak się wykręca pranie) i znów powtarzamy wszystkie ruchy, rozciąganie, skręcanie i składanie przez 15-20 minut.
Miskę wysmarować olejem, włożyć masę, przykryć folią i pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 godziny. Masa jest dobrze wyrośnięta, kiedy ślad wciśniętego palca znika powoli.

Wyrośniętą masę wyrzucić na stolnicę oproszoną mąką lub kaszką manną, delikatnymi ruchami dłoni formujemy kształt chleba (podłużny bądz okrągły, w zależności od naszego gustu). Powierzchnia zewnętrzna powinna być gładka. Wszelkie pęknięcia ukryć pod spód chleba.

Gotowy chleb przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.50 minut.

Piekarnik nagrzać do 230 st. Na spodzie piekarnika zostawić garnek z wodą. Po wyrośnięciu chleba, nadać mu wzorek nożykiem. Przed włożeniem chleba, piekarnik naparować. Po 20 minutach usunąć garnek z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 st, kontynuować pieczenie przez 15-20 minut.

Studzić na kratce. Najlepszy do spożycia na drugi dzień.

Chleb andaluzyjski ma wyrażnie wyczuwalny słony smak, jednak ilość soli można sobie samemu regulować. Dla poprawy aromatu stosuje się oliwę z oliwek.

Smaczengo
 

Załączniki

  • 46206.jpg
    46206.jpg
    138.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Xavierka

Member
Lip 13, 2009
137
0
0
Takie chlebki, szybko u nas znikają.......

Ale w tygodniu będę go piekła ponownie i się pochwalę fotkami przekroju.