Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb Andaluzyjski
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Xavierka" data-source="post: 881860" data-attributes="member: 16619"><p><strong>Chleb Andaluzyjski</strong> </p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong> </p><p></p><p>750 g maki pszennej</p><p>1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g drożdży prasowanych)</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>450 ml letniej wody</p><p>kaszka manna lub mąka do posypania stolnicy</p><p>1 łyżka oleju</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Mąkę z solą wymieszać pozostawiając otwór. Rozpuścić drożdże z letnią wodą (nie przekraczającą 40 st). Do otworu mąki wlać rozpuszczone w wodzie drożdże. Uformować ciasto, jeśli jest za mokre dosypać mąkę, jeśli za suche dolać wodę.</p><p></p><p>Otrzymaną masę przełożyć na stolnicę y ugniatać ok. 15 minut. Dodając makę, jeśli masa będzie za kleista. Otrzymaną masę rozciągamy, składamy w pół, skręcamy (jak się wykręca pranie) i znów powtarzamy wszystkie ruchy, rozciąganie, skręcanie i składanie przez 15-20 minut.</p><p>Miskę wysmarować olejem, włożyć masę, przykryć folią i pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 godziny. Masa jest dobrze wyrośnięta, kiedy ślad wciśniętego palca znika powoli.</p><p></p><p>Wyrośniętą masę wyrzucić na stolnicę oproszoną mąką lub kaszką manną, delikatnymi ruchami dłoni formujemy kształt chleba (podłużny bądz okrągły, w zależności od naszego gustu). Powierzchnia zewnętrzna powinna być gładka. Wszelkie pęknięcia ukryć pod spód chleba.</p><p></p><p>Gotowy chleb przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.50 minut.</p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 230 st. Na spodzie piekarnika zostawić garnek z wodą. Po wyrośnięciu chleba, nadać mu wzorek nożykiem. Przed włożeniem chleba, piekarnik naparować. Po 20 minutach usunąć garnek z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 st, kontynuować pieczenie przez 15-20 minut.</p><p></p><p>Studzić na kratce. Najlepszy do spożycia na drugi dzień.</p><p></p><p>Chleb andaluzyjski ma wyrażnie wyczuwalny słony smak, jednak ilość soli można sobie samemu regulować. Dla poprawy aromatu stosuje się oliwę z oliwek.</p><p></p><p>Smaczengo</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Xavierka, post: 881860, member: 16619"] [B]Chleb Andaluzyjski[/B] [B]Składniki:[/B] 750 g maki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g drożdży prasowanych) 1 łyżeczka soli 450 ml letniej wody kaszka manna lub mąka do posypania stolnicy 1 łyżka oleju [B]Wykonanie:[/B] Mąkę z solą wymieszać pozostawiając otwór. Rozpuścić drożdże z letnią wodą (nie przekraczającą 40 st). Do otworu mąki wlać rozpuszczone w wodzie drożdże. Uformować ciasto, jeśli jest za mokre dosypać mąkę, jeśli za suche dolać wodę. Otrzymaną masę przełożyć na stolnicę y ugniatać ok. 15 minut. Dodając makę, jeśli masa będzie za kleista. Otrzymaną masę rozciągamy, składamy w pół, skręcamy (jak się wykręca pranie) i znów powtarzamy wszystkie ruchy, rozciąganie, skręcanie i składanie przez 15-20 minut. Miskę wysmarować olejem, włożyć masę, przykryć folią i pozostawić do podwojenia objętości na 1,5 godziny. Masa jest dobrze wyrośnięta, kiedy ślad wciśniętego palca znika powoli. Wyrośniętą masę wyrzucić na stolnicę oproszoną mąką lub kaszką manną, delikatnymi ruchami dłoni formujemy kształt chleba (podłużny bądz okrągły, w zależności od naszego gustu). Powierzchnia zewnętrzna powinna być gładka. Wszelkie pęknięcia ukryć pod spód chleba. Gotowy chleb przykryć suchą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok.50 minut. Piekarnik nagrzać do 230 st. Na spodzie piekarnika zostawić garnek z wodą. Po wyrośnięciu chleba, nadać mu wzorek nożykiem. Przed włożeniem chleba, piekarnik naparować. Po 20 minutach usunąć garnek z wodą i zmniejszyć temperaturę do 200 st, kontynuować pieczenie przez 15-20 minut. Studzić na kratce. Najlepszy do spożycia na drugi dzień. Chleb andaluzyjski ma wyrażnie wyczuwalny słony smak, jednak ilość soli można sobie samemu regulować. Dla poprawy aromatu stosuje się oliwę z oliwek. Smaczengo [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb Andaluzyjski
Top
Bottom