qd
Well-known member
- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Gucio @ 21 Apr 2013 napisał:
Gucio @ 21 Apr 2013 napisał:
mirabbelka @ 8 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1495528Ziemniak przyspiesza fermentacje początkowa. Jakoś nie bardzo widzę sensu dokarmiania już gotowego zakwasu.
Chyba ze Twój zakwas ma jakieś specjalne zachcianki
Póki co się z tym zakwasem dopiero bliżej poznajemy i chciałabym, żeby mu było jak najlepiej![]()
Wczoraj wieczorem upiekłam już na nim chleb - ale z mąki żytniej 2000 i do tego jeszcze z owsianą.
Mała porcja eksperymentalna: urósł ale nie zbyt wiele, zwarty i nic się nie kruszy. Smaczny.
Czyli chyba ok, tylko zakwas za młody jeszcze na takie cięższe chleby.
Ogólnie ziemniaczany zakwas to mistrzostwo świata - można prawie spontanicznie ( cóż tam 2 dni) upiec fajny chleb, szybko działa, ładnie rośnie!![]()
I nawet jeśli się go przypadkiem 'zamorduje' czy 'zagłodzi' ( co niestety mi się zdarza), bez problemu da radę wyprodukować nowy.
![]()
h-elen @ 12 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1497026Jestem zupełnie zielona w kwestii pieczenia chleba ale czas to zmienić![]()
Nastawiłam zakwas. Okazało się, że zdobycie żytniej mąki chlebowej graniczy z cudem. Miałam żytnią razową i taką nastawiłam. Już raz dokarmiłam, ok. północy dokarmię drugi raz. I tu pojawia się problem... Jutro rano idę do pracy i raczej nie zdążę z wyrastaniem i pieczeniem, jak postąpić? Zakwas zostawić w lodówce do wieczora? W ciepłym chyba mi "przerośnie" ? Wyrobić i piec wieczorem?
Jedno wiem na pewno... Najpierw powinnam zdobyć składniki i zapoznać się z literaturą fachową a później zabierać za ciasto
1.Zakwas na żytniej razowej to matka wszystkich zakwasow, bardzo dobrze zrobilas.
2. Poki młody niech sobie stoi na blacie w kuchni , a Ty go dokarmiaj i dokarmiaj, najwygodniej w misce.
3. To ,że powinnas poczytac wątki chlebowe na cinie, to sama odkrylas.
4. Skoro nie masz maki chlebowej zytniej to jaki chleb chcesz piec?
qd @ 12 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=14970451.Zakwas na żytniej razowej to matka wszystkich zakwasow, bardzo dobrze zrobilas.
2. Poki młody niech sobie stoi na blacie w kuchni , a Ty go dokarmiaj i dokarmiaj, najwygodniej w misce.
3. To ,że powinnas poczytac wątki chlebowe na cinie, to sama odkrylas.
4. Skoro nie masz maki chlebowej zytniej to jaki chleb chcesz piec?Dzisiaj znalazłam ostatni kilogram mieszanki: Chleb Polski - Podhalański owsiany /mąka pszenna, mąka owsiana (26%), otręby owsiane (6%), sól/. O ile jutro nie kupię żytniej 720 to zamierzałam dać tę mieszankę. Myślisz, że to dobry pomysł?
Ja byłam w osiedlowych sklepach i Intermarche... Widać albo moda na pieczenie żytniego albo może zupełny brak zainteresowania i zaopatrzenia nie robią.
qd, dzięki za pomoc![]()
Aniq, dzięki.
Wasze uwagi zostały wzięte do serca![]()
h-elen @ 12 Jan 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1497057Dzisiaj znalazłam ostatni kilogram mieszanki: Chleb Polski - Podhalański owsiany /mąka pszenna, mąka owsiana (26%), otręby owsiane (6%), sól/. O ile jutro nie kupię żytniej 720 to zamierzałam dać tę mieszankę. Myślisz, że to dobry pomysł?
Ja byłam w osiedlowych sklepach i Intermarche... Widać albo moda na pieczenie żytniego albo może zupełny brak zainteresowania i zaopatrzenia nie robią.
qd, dzięki za pomoc![]()
Aniq, dzięki.
Wasze uwagi zostały wzięte do serca
Mieszanka jako taka ma zapewne na torebce przepis jak zrobic ten chleb. Poniewaz proporcje maki-wody- zaczynu sa istotne w procesie, nie ryzykowalabym uzycia tej mieszanki do receptury chleba z tego watku. Szczegolnie, jak nie masz doswiadczenia.
Zdziwilam sie, ze w Intermarche nie ma żytniej chlebowej, moze wykupili? Ja swego czasu wlasnie tam nabywalam, z Młyna w Stoisławiu ( i wkurzałąm sie, ze w opakowaniu 900 g zamiast 1000 - opisane wyraznie, ale - sama wiesz).
Trudno mi Cie namawiac na wyjazdy do Szczecina, ale moze corka dostarczy Ci zapasy? Moim zdaniem najlepiej kupowac mąki żytnie z firmy http://www.gdanskiemlyny.pl/- najlepsze cenowo i bardzo sprawdzone jakosciowo. Maja pelnoziarnista 2000, żurkowa ( bez oznaczenia, ja przyjmuje ze 1450) i białą 720.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.