„Chleb Babci za pół ceny”

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,756
2,377
113
Gucio @ 21 Apr 2013 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1422938A ta łyżeczka zakwasu to nie wystarczy na razowca
gruebel_2.gif

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
45,266
6
0
Wow! Przepis dla mnie!
Bo niestety zakwasu nie moge hodowac. Zawsze plesnieje
icon_sad.gif

Ale kilka dni wytrzyma
icon_razz.gif

100% maki zytniej? Nie trzeba pszennej?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

o.baby06

Member
Mar 9, 2010
44
0
0
Jestem początkująca w temacie pieczenia ale udało mi się upiec chleb z tego przepisu. Nie jest jeszcze doskonały ale będę próbowała dalej. Mam jednak pytanie czy z tym zakwasem trzeba dalej tak postępować jak z tym normalnym. Tzn. czy do upieczenia następnego chleba trzeba przygotować ciasto zakwaszone? Jak postępować dalej z tym zakwasem przy kolejnym pieczeniu?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
To zależy jaki chleb chcesz upiec. Najlepiej jednak dodać do niewielkiej ilości zakwasu mąkę i wodę w kilku porcjach. Taki zaczyn jest zawsze pewniejszy.
Odpowiadając na Twoje pytanie - tak, postepujesz z nim jak z każdym zakwasem.

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,754
0
0
A gdyby tak zakwas raz na jakis czas ziemniakiem dokarmić?
Ma to sens? Czy ziemniak miał tylko szybki start zagwarantować?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,205
592
113
Ziemniak przyspiesza fermentacje początkowa. Jakoś nie bardzo widzę sensu dokarmiania już gotowego zakwasu.

Chyba ze Twój zakwas ma jakieś specjalne zachcianki
rofl.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,754
0
0
mirabbelka @ 8 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1495528Ziemniak przyspiesza fermentacje początkowa. Jakoś nie bardzo widzę sensu dokarmiania już gotowego zakwasu.

Chyba ze Twój zakwas ma jakieś specjalne zachcianki
rofl.gif
Póki co się z tym zakwasem dopiero bliżej poznajemy i chciałabym, żeby mu było jak najlepiej
icon_smile.gif

Wczoraj wieczorem upiekłam już na nim chleb - ale z mąki żytniej 2000 i do tego jeszcze z owsianą.
Mała porcja eksperymentalna: urósł ale nie zbyt wiele, zwarty i nic się nie kruszy. Smaczny.
Czyli chyba ok, tylko zakwas za młody jeszcze na takie cięższe chleby.

Ogólnie ziemniaczany zakwas to mistrzostwo świata - można prawie spontanicznie ( cóż tam 2 dni
icon_smile.gif
) upiec fajny chleb, szybko działa, ładnie rośnie!
I nawet jeśli się go przypadkiem 'zamorduje' czy 'zagłodzi' ( co niestety mi się zdarza), bez problemu da radę wyprodukować nowy.
anbetung.gif

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,754
0
0
Dziś następny chleb - tym razem maszynowy. Żytni z mąki 2000 z otrębami owsianymi.
Baaardzo miło mnie zaskoczył. Piekłam bez konkretnego programu, włączyłam mieszanie, odpoczął, znowu mieszanie i dałam mu długo wyrastać.
Jest niższy ( po upieczeniu 3/4 wys. pojemnika), ale dzięki temu górę też ma ładnie przyrumienioną.

Czuję, że znowu załapałam 'bakcyla' chlebowego! Idę szukać nowych przepisów
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,990
1,579
113
Jestem zupełnie zielona w kwestii pieczenia chleba ale czas to zmienić
icon_mrgreen.gif

Nastawiłam zakwas. Okazało się, że zdobycie żytniej mąki chlebowej graniczy z cudem. Miałam żytnią razową i taką nastawiłam. Już raz dokarmiłam, ok. północy dokarmię drugi raz. I tu pojawia się problem... Jutro rano idę do pracy i raczej nie zdążę z wyrastaniem i pieczeniem, jak postąpić? Zakwas zostawić w lodówce do wieczora? W ciepłym chyba mi "przerośnie" ? Wyrobić i piec wieczorem?
Jedno wiem na pewno... Najpierw powinnam zdobyć składniki i zapoznać się z literaturą fachową a później zabierać za ciasto
gruebel_2.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,756
2,377
113
h-elen @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1497026Jestem zupełnie zielona w kwestii pieczenia chleba ale czas to zmienić
icon_mrgreen.gif

Nastawiłam zakwas. Okazało się, że zdobycie żytniej mąki chlebowej graniczy z cudem. Miałam żytnią razową i taką nastawiłam. Już raz dokarmiłam, ok. północy dokarmię drugi raz. I tu pojawia się problem... Jutro rano idę do pracy i raczej nie zdążę z wyrastaniem i pieczeniem, jak postąpić? Zakwas zostawić w lodówce do wieczora? W ciepłym chyba mi "przerośnie" ? Wyrobić i piec wieczorem?
Jedno wiem na pewno... Najpierw powinnam zdobyć składniki i zapoznać się z literaturą fachową a później zabierać za ciasto
gruebel_2.gif
1.Zakwas na żytniej razowej to matka wszystkich zakwasow, bardzo dobrze zrobilas.
2. Poki młody niech sobie stoi na blacie w kuchni , a Ty go dokarmiaj i dokarmiaj, najwygodniej w misce.
3. To ,że powinnas poczytac wątki chlebowe na cinie, to sama odkrylas.
4. Skoro nie masz maki chlebowej zytniej to jaki chleb chcesz piec?

Aniq

Member
Maj 5, 2007
2,754
0
0
Agatko - zdjęcie telefonem słabiutkie mi wyszło. Następnym razem obiecuję
icon_smile.gif

Helen, hmmm... ja też dość zielona jestem w te sprawy - poradzić mogę tylko na podstawie własnych eksperymentów.
Co do mąki, dziwne - u nas w zwykłym osiedlowym sklepie i 720, i 2000.
Pierwszy chleb z tego przepisu piekłam też z 2000 żytniej i mimo, że smaczny, mało mi wyrósł i dość zbity się okazał.
Moim zdaniem zakwas był za młody i za słaby do takiej mąki.

Może jeśli nie masz przeciwskazań, dodaj tym razem jakąś część ( 1/3) mąki pszennej 650?

Co do procedur - może zrób zaczyn chlebowy? Dodaj do zakwasu ze 150g mąki żytniej, postaw w cieple, a po pracy do zakwaszonego ciasta dodasz resztę składników i chleb wyrobisz? Myślę, że to raczej pomoże, niż zaszkodzi...

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,990
1,579
113
qd @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=14970451.Zakwas na żytniej razowej to matka wszystkich zakwasow, bardzo dobrze zrobilas.
2. Poki młody niech sobie stoi na blacie w kuchni , a Ty go dokarmiaj i dokarmiaj, najwygodniej w misce.
3. To ,że powinnas poczytac wątki chlebowe na cinie, to sama odkrylas.
4. Skoro nie masz maki chlebowej zytniej to jaki chleb chcesz piec?
Dzisiaj znalazłam ostatni kilogram mieszanki: Chleb Polski - Podhalański owsiany /mąka pszenna, mąka owsiana (26%), otręby owsiane (6%), sól/. O ile jutro nie kupię żytniej 720 to zamierzałam dać tę mieszankę. Myślisz, że to dobry pomysł?
Ja byłam w osiedlowych sklepach i Intermarche... Widać albo moda na pieczenie żytniego albo może zupełny brak zainteresowania i zaopatrzenia nie robią.
qd, dzięki za pomoc
icon_smile.gif

Aniq, dzięki.
Wasze uwagi zostały wzięte do serca
icon_mrgreen.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,756
2,377
113
h-elen @ 12 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1497057Dzisiaj znalazłam ostatni kilogram mieszanki: Chleb Polski - Podhalański owsiany /mąka pszenna, mąka owsiana (26%), otręby owsiane (6%), sól/. O ile jutro nie kupię żytniej 720 to zamierzałam dać tę mieszankę. Myślisz, że to dobry pomysł?
Ja byłam w osiedlowych sklepach i Intermarche... Widać albo moda na pieczenie żytniego albo może zupełny brak zainteresowania i zaopatrzenia nie robią.
qd, dzięki za pomoc
icon_smile.gif

Aniq, dzięki.
Wasze uwagi zostały wzięte do serca
icon_mrgreen.gif
Mieszanka jako taka ma zapewne na torebce przepis jak zrobic ten chleb. Poniewaz proporcje maki-wody- zaczynu sa istotne w procesie, nie ryzykowalabym uzycia tej mieszanki do receptury chleba z tego watku. Szczegolnie, jak nie masz doswiadczenia.

Zdziwilam sie, ze w Intermarche nie ma żytniej chlebowej, moze wykupili? Ja swego czasu wlasnie tam nabywalam, z Młyna w Stoisławiu ( i wkurzałąm sie, ze w opakowaniu 900 g zamiast 1000 - opisane wyraznie, ale - sama wiesz).

Trudno mi Cie namawiac na wyjazdy do Szczecina, ale moze corka dostarczy Ci zapasy? Moim zdaniem najlepiej kupowac mąki żytnie z firmy http://www.gdanskiemlyny.pl/- najlepsze cenowo i bardzo sprawdzone jakosciowo. Maja pelnoziarnista 2000, żurkowa ( bez oznaczenia, ja przyjmuje ze 1450) i białą 720.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,990
1,579
113
Tak, mieszanka ma na opakowaniu przepis ale na chleb na drożdżach. Ja chciałabym na zakwasie zrobić. Jutro zobaczę w innych sklepach. Dzięki za podpowiedzi
wink.gif

Klimt

Banned Spam
Sty 15, 2014
2
0
0
Robiłem coś podobnego ale nie dokładnie takie samo. Na początku kupowałem kwas, potem robiłem swój. Moja wersja nie wiem czy jest taka za pół ceny, bo na jedzeniu i zdrowiu nie oszczędzam. W mojej wersji jest bardzo dużo nasion, przez co chleb jest super zdrowy, pełny witamin i błonnika.
Foremka z upieczonym chlebkiem waży tyle co 30 chlebów dmuchanych powietrzem ze sklepu. A takich jest coraz więcej, rodem z zachodu.. Zrobili by obowiązek sprzedaży chleba na wagę, wtedy by był ukrócony proceder robienia wielkich bochenków z powietrza ;)
To, że coraz trudniej o dobre i zdrowe pieczywo, na zakwasie i z nasionami, spowodowało, że juz chleba w ogóle nie kupuję, tylko robie sam
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy