Chleb Bahusa

lidiakd

Member
Mar 17, 2005
525
0
16
podnosze
icon_smile.gif
 

Bethan

Member
Maj 8, 2006
47
0
0
Robię w maszynie (tzn. tylko wyrabiam i 'wyrastam'), z połowy porcji. Ostanio zrobiłam eksperyment: dodaję ser i pokrojony w kostkę wędzony boczek, bez ziół - po prostu odlot. Chleb jest fantastyczny i długo świeży.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Właśnie zapakowałam do piekarnika mój drugi Bahusowy chlebek, ale pierwszy z serkiem, bo poprzedni był bez sera. Wszystko tak jakoś po raz pierwszy - w garnku rzymskim tez jeszcze nie piekłam nic poza mięsem. Od Was się dowiedziałam, co posiadam
dump.gif
 

janie

Well-known member
Paź 23, 2004
3,825
1,592
113
Oto on, jeszcze surowy

Chlebek_Bahusa.JPG
 

Załączniki

  • Chlebek_Bahusa.JPG
    Chlebek_Bahusa.JPG
    409.4 KB · Wyświetleń: 0

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Minęło ok 2 i 1/2 roku, jak umieściłem ten przepis. Przyznam się, że od dawna piekę chleby zakwasowe. Jednak postanowiłem jutro po długiej przerwie upiec "Chleb Bahusa". Muszę się przyznać że mam tremę mimo , że to mój przepis, który kiedyś cieszył się ogromnym powodzeniem.
Bahus
 

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Upiekłam dzisiaj chleb według tego przepisu
daumen.gif

Jako, że to mój trzeci chleb w życiu, nie obeszło się bez błędów, ale stwierdzam, że chleb jest pyszny i na pewno go powtórzę, również w wersji z serem. Ja zrobiłam tylko z kminkiem(który uwielbiam, zwłaszcza w chlebie) i chlusnęłam, za sugestią Linn bodajże, trochę octu balsamicznego. Piekłam w dwóch różnych formach. W keksówce wyszedł świetny, gorzej w naczyniu żaroodpornym, bo chciałam je troche polac wodą, dla tej skórki blyszczącej, ale mi się za dużo i nie tu gdzie trzeba chlusnęło i podlałam ten chleb trochę
dump.gif
...miałam problemy z wyjęciem go i dlatego jest nieco sfatygowany
cleb2.jpg
cleb1.jpg chleb1.jpg
 

Załączniki

  • cleb2.jpg
    cleb2.jpg
    338.1 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb1.jpg
    chleb1.jpg
    578 KB · Wyświetleń: 0
  • cleb1.jpg
    cleb1.jpg
    600.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
Usunelam je z teksu, ktory pisalam, sa tylko 3 zdjecia, ale moze trzeba cos zrobic w tym zarzadzaj zalaczonymi zalacznikami, bo tam przez pomylke sciagnelam to podwojne i mam 4 do zarzadzania...czy to da sie jakos odwrocic, to znaczy skasowac?
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
ewena @ 29 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=681995Usunelam je z teksu, ktory pisalam, sa tylko 3 zdjecia, ale moze trzeba cos zrobic w tym zarzadzaj zalaczonymi zalacznikami, bo tam przez pomylke sciagnelam to podwojne i mam 4 do zarzadzania...czy to da sie jakos odwrocic, to znaczy skasowac?
zrobione ! rzeczywiscie powinnas wejsc w edycje i zarzadzanie zalacznikami i skasowac ten ktory sie zdublowal.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ewena

Member
Paź 26, 2007
1,394
0
0
ooo, bardzo dziekuje Mirabbelko....chyba po prostu nie wiem, jak sie kasuje te zalaczniki(bez cofania, bo tak to potrafie
icon_mrgreen.gif
, tylko tym razem bylo juz za pozno, bo na podgladzie nie bylo, wiec dodalam odpowiedz)
 

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Piekę ten chleb notorycznie a chyba nie napisałam ani słowa na ten temat i to nie jest w porządku ponieważ to jeden z moich ulubionych chlebów.
Ma same zalety: szybko się go robi, zawsze się udaje, wszystkim smakuje, wychodzi go bardzo dużo i długo pozostaje świeży - nigdy dotąd nie zmarnowała się ani jedna kromka tego chleba. Oczywiście zmieniam trochę przepis: zrezygnowałam z dodatków typu żółty ser ,dodaję trochę soku z cytryny, używam różnych ziół, jednak najczęściej oregano, zmniejszam ilość drożdży i dodaję zakwas, czasem dodaję słód, czasem jakieś ziarna, zwykle formuję dwa bochenki a czasem piekę w formie i dlatego chleb jest ciągle inny.
Tylko jedno sprawia mi kłopoty: nie mogę go wyrzucić z formy, przywiera do blach za każdym razem. W zasadzie powinnam pamietać żeby go piec na papierze ale jeśli zapomnę o tym, są problemy z wyjęciem bochenka. Mój ostatni, upieczony we wtorek wieczorem (a dzisiaj jest sobota) jest nadal bardzo dobry i świeży a wygląda tak:
 

Załączniki

  • chleb_Bahusa_002.jpg
    chleb_Bahusa_002.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • chleb_Bahusa_004.jpg
    chleb_Bahusa_004.jpg
    1.2 MB · Wyświetleń: 0
  • chleb_Bahusa_006.jpg
    chleb_Bahusa_006.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy