Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania

kwapisz

Member
Gru 13, 2006
22
0
0
Piekę ten chlebek średnio 2 razy w tygodniu.
Z tą różnicą, że robię z podwójnej porcji i mieszam mąki pszenną, pszenną razową i żytnią razową w różnych proporcjach i dodaję zakwasu pszennego. Czasem dodaję ziarna np słonecznik czy dynia. Piekę w naczyniu żaroodpornym z pokrywą.
Ale wczoraj piekłam w dwóch mniejszych naczyniach i tak chlebki powyrastały, że musiałam zdjąć pokrywki po 10 minutach i piec dalej bez...
Chlebki wyszły super
icon_smile.gif

To jest nasz ulubi9ony chlebek.
Bardzo dzię kuję za ten pzepis
bussi.gif
 

jswm

Member
Lut 3, 2007
373
0
0
Zapomniałam o tym chlebie na bardzo długo, ale wczoraj przypomniała o nim Liska.
Dziś robiłam z podanych przez nią proporcji

000_1476.jpg
 

Załączniki

  • 000_1476.jpg
    000_1476.jpg
    378 KB · Wyświetleń: 19

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
Bardzo lubie ten chlebek. Wczoraj piekłam w keksówce silikonowej,przykryłam go folią alu. Wyszedł jak zwykle pyszny.
DSC00039.JPG
 

Załączniki

  • DSC00039.JPG
    DSC00039.JPG
    129.4 KB · Wyświetleń: 11

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Do tej ilości składników używam naczynia o średnicy ok. 22 cm.
Część mąki pszennej (ok. 100 g) można zastąpić mąką żytnią, mąką razową, orkiszową. Co kto lubi.
Można dodać ziarna, suszone posiekane pomidory, oliwki, zrumienioną cebulę... co kto lubi ;)


Ja najczęściej ten chleb piekę z dodatkiem sera pokrojonego w kostkę (ok. 120-150 g sera) lub oliwkami i suszonymi pomidorami (garść oliwek i garść pomidorów siekam niezbyt drobno).

Od około 3 miesięcy innego nie piekę.


420g mąki pszennej
280 ml wody
6g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli (ja używam morskiej, daję 1,5 łyżeczki)

W większej misce mieszamy drożdże z wodą, dodajemy mąkę i sól, i mieszamy wszystko łyżką, aż składniki się połączą (trwa to nie więcej niż 1-2 minuty).
Miskę przykrywamy folią i zostawiamy na 8-10 godziny (czyli można zamieszać rano żeby piec chleb po południu, lub zamieszać wieczorem, żeby piec chleb rano).

Kiedy ciasto wyrośnie, kładziemy na blacie czystą ściereczkę kuchenną, środek wysypujemy dość obficie mąką, na to wykładamy ciasto z miski (będzie dość luźne, ale tak ma być).
Formujemy bochenek (rozpłaszczone ciasto składamy na 3 jak list, i ponownie na 3 - powstaje coś na kształt okrągłego bochenka).
Zakładamy boki ściereczki na chleb i układamy go w dopasowanej misce lub durszlaku. Zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę (u mnie zazwyczaj ok. 2 godziny), aż podwoi objętość.

Naczynie żaroodporne z przykrywką wstawiamy do piekarnika i rozgrzewamy przez ok. 15 minut w temperaturze 250 stopni.

Do rozgrzanego naczynia (trzebae uważać, bo bardzo gorące) przerzucamy nasz bochenek i szybko przykrywamy przykrywką.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie odkrywamy, zmniejszamy temperturę do 220 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut).

Smacznego.

 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
DSC_0169.JPG

DSC_0170.JPG

Jak dla mnie super. Rodzina chce jeszcze. Wiec beda powtorki. Fajny chleb na czas gdy zapomni sie kupic na weekend. Maka i suche drozdze zawsze sa w domu czyli chleb tez zawsze jest w domu.
daumen.gif
 

Załączniki

  • DSC_0169.JPG
    DSC_0169.JPG
    84.6 KB · Wyświetleń: 14
  • DSC_0170.JPG
    DSC_0170.JPG
    97.2 KB · Wyświetleń: 16

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,346
1,418
113
Dziś po wielu latach upiekłam ten chleb.
U mnie jak zwykle tylko z 1,5 szklanki mąki czyli połowy porcji.

chleb_z_garnka.jpg

chleb_z_garnka2.jpg

chleb_z_garnka_bez_wyrabiania.jpg

Jako, że nie lubię chlebów obsypanych mąką czy otrębami, to skorzystałam z filmiku na youtube i upiekłam go z pomocą pergaminu. Bardzo to też ułatwia przekładanie ciasta do rozgrzanego garnka.
 

Załączniki

  • chleb_z_garnka.jpg
    chleb_z_garnka.jpg
    44.3 KB · Wyświetleń: 19
  • chleb_z_garnka2.jpg
    chleb_z_garnka2.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 20
  • chleb_z_garnka_bez_wyrabiania.jpg
    chleb_z_garnka_bez_wyrabiania.jpg
    61.3 KB · Wyświetleń: 20