Chleb dla leniwych czyli bez zagniatania

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Takie koromysło jak pokazał Wolejwoda miała moja mama chyba ze 40 lat temu, nie pamietam do czego to było używane, ale za to wiem, kto je złamał
icon_redface.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Hmm... ze sciereczki odszedl bezproblemowo.

W smaku przyzwoity, ale ja tez mieszalam maki. Nastepnym razem dam jeszcze jakas warstwe na spod. A mzoe to kwestia umieszczenia calosci na okreslonej wysokosci w piekarniku ? A moze kwestia innego 'ogrzewania' ? Mialam tylko na dolnym, ale na jakies 2 min wlaczylam termoobieg, bo gora byla za blada. Nastapnym razem pojdzie wyzej.
Moja forma oprocz miejsca przywarcia tez czysta. Zdjecia wstawie w domu wieczorkeim.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,460
1,576
113
JotHa @ 6 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=759749...A mzoe to kwestia umieszczenia calosci na okreslonej wysokosci w piekarniku ? A moze kwestia innego 'ogrzewania' ? Mialam tylko na dolnym, ale na jakies 2 min wlaczylam termoobieg, bo gora byla za blada.
Ja piekąc chleb w jakimkolwiek garnku ustawiam go na ruszcie wsuniętym w pierwsze od dołu prowadnice. Piekę z nagrzewaniem góra/dół. Nigdy nie używam termoobiegu. Ten chleb piekłam zgodnie z przepisem 30' w 230*C przykryty i potem 15' odkryty. Garnek nagrzewałam 30' w temperaturze 230*. Wcześniej stał w piekarniku dopóki ten nie osiągnął potrzebnej temperatury.
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
O, to nastepnym razem zrobie, podobnie, jak Ty Hazo
icon_wink.gif
i naprawde przyloze sie do maki, dokladnego obsypania calosci.

Tymczasem wklejam zdjecie.

chleb_leniwy.jpg
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
icon_wink.gif


Wlasnie pieke ponownie. Tym razem nie dosc, ze tona maki byla na sciereczce, to jeszcze sypnelan na spod naczynia. Pieke tak, jak radzi Hazo.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,454
7
38
Oby nic się znowu nie przykleiło, bo faktycznie do obsypania tego chleba mąka miałka nie bardzo się nadaje. Lepiej uzyć kaszki kukurydzianej, otrąb lub ziarna sezamu
fiesgrins.gif
 

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
bussi.gif

Hazo, dzieki !
Jest super, tzn wypiekl sie cudowne, wyskoczyl z michy i stygnie.
banana.gif

Maka tez sie sprawdzila.

Otreby... 'wyszly' i nie doszly nowe.
icon_redface.gif
 

channa

Member
Gru 28, 2008
14
0
0
Upiekłam ten chleb. Jest pyszny
icon_smile.gif
i taki puszysty. Powiedzcie mi dziewczyny, czy próbowałyscie go zamrażać? Ja moge piec tylko w soboty i niedziele, więc chciałabym upiec go w większej ilości,zamrozić a potem tylko wyjmować
lecker.gif
 

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
I ja się skusiłam. Nastawiłam wczoraj w nocy. Dziś trochę pomędliłam ręcznie dosypując mąki, bo ciasto bardzo rzadkie było i się kleiło. Po jakiejś godzinie czy dwóch (gdy zobaczyłam, że ciasto rośnie) przygotowałam garnek gliniany (czyli namoczyłam, wysmarowałam i wysypałam otrębami), znowu pomiędliłam składając jak chyba Tatter pokazywała (na trzy i znowu na trzy itp), przełożyłam do garnka, przykryłam folią i zostawiłam na jakąś godzinę. Gdy podwoił objętość, zdjęłam folię, wylałam wodę z pokrywki (bo ona się ciągle moczyła), nakryłam garnek pokrywką i wsadziłam do zimnego piekarnika nastawiając temp. na 230 st. C (grzanie góra dół). Gdy piekarnik się nagrzał, poczekałam aż poczułam zapach pieczonego chleba. Wtedy zdjęłam pokrywę. Chleb był blady. Dalej się więc piekł, aż się upiekł.
icon_mrgreen.gif
Wyjęłam garnek z piekarnika, wywaliłam chleb na kratkę i zostawiłam w spokoju, by stygł (gości miałam).
Gdy po jakimś czasie dotknęłam skórki oniemiałam - była miękka!
icon_eek.gif
Przeraziłam się więc, czy nie wyszedł zakalec, ale chleb przekrojony również mnie mile zadziwił. Jest chyba najlepszy chleb, jaki mi do tej pory kiedykolwiek wyszedł! Tyle że dziury ma mniejsze niż JotHowy.

Tak więc niekoniecznie trzeba korzystać z gorącego żeliwnego garnka posypując otrębami całą kuchnię. Metoda na garnek gliniany również działa.
icon_biggrin.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Johasia

Member
Wrz 14, 2004
11,744
0
0
Radzę spróbować. Może na początek pół na pół ze zwykłą.
Dziś upiekłam w wersji pszenno-żytniej, czyli na 3 szklanki mąki - dałam 0,5 szklanki mąki żytniej typu 720. Wyszło tak:
chleb_leniwych.jpg

 

Załączniki

  • chleb_leniwych.jpg
    chleb_leniwych.jpg
    24.9 KB · Wyświetleń: 0

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Ech ja to zrobiłam niezły numer z tym chlebem,piekłam go już drugi raz i jakoś straciłam koncentrację,bo piekarnik nagrzewałam do 270 C a potem opuszczałam temp do 230 C. No i włożyłam sobie chlebek do pieca i wróciłam do jedzenia obiadu.....po 30 min jak podeszłam sprawdzić jak mi się piecze okazało się ......że temp nadal miała 270C
icon_mrgreen.gif
,ale muszę powiedzieć że zakalca nie było ,tylko taki gliniasty się zrobił,że ho ho ho
rofl.gif
 

Anu-La

Member
Gru 15, 2008
32
0
0
Witam!
Zachęcam do wypróbowania tej metody! Chlebki wychodzą rewelacyjne, a przygotowanie ciasta zajmuje w sumie może 10 minut!!! Przepisy na chlebki i linki do żródłowej strony znajduja się na moim blogu http://wachlarz.blogspot.com/2009/03/chleb...nead-bread.html . Nie wiem czy taka metoda była juz prezentowana na tym formu ale jest tak rewelacyjna, że postanowiłam o niej napisać. Oczywiście upiekłam juz chleby ta metodą i wyszły wspaniałe!!! A oto dowód - Chleb z parmezanem i oliwkami.

no_knead_3.JPG

Mogą być zarówno na drożdżach jak i na zakwasie. Ja pierwsze dwa upiekłam na drożdżach, ale na pewno spróbuję z zakwasem. Pod tym linkiem jest tez chleb razowy na zakwasie, robiony również metodą no-knead, ale wymaga jeszcze dopracowania.

Pozdrawiam
Anula
 

Załączniki

  • no_knead_3.JPG
    no_knead_3.JPG
    88.9 KB · Wyświetleń: 0