- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
Bardzo wilgotny, lekko kwaskowaty chleb - dosc czasochlonny, wymaga bowiem nastawienia i hodowania zakwasu
czas: 3 dni (razem z przygotowaniem zakwasu)
trudność: średniołatwe
liczba porcji: jeden bochenek
kalorie: bardzo dużo
kategoria: Ciasta, Chleb domowy
składniki
Zakwas zytni:
maka zytnia
woda niechlorowana
1/8 lyzeczki suchych drozdzy
Chleb:
1 szklanka zakwasu (sposob wykonania ponizej)
2 szklanki maki zytniej
2 szklanki maki chlebowej
2 lyzeczki suchych drozdzy
1 lyzeczka soli
1 1/8 szklanki wody (niechlorowanej)
sposób przygotowania
Zakwas zytni:
2/3 szklanki zrodlanej wody (w kazdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanka maki zytniej
1/8 lyzeczki suchych drozdzy
Wszystko wymieszac i zostawic na 24 godziny. Nastepnego dnia dodac:
1/2 szklanki maki zytniej
1/3 szklanki cieplej wody zrodlanej
Bardzo dobrze wymieszac, przykryc i zostawic na nastepne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyc, dodac te sama ilosc wody i maki, dobrze wymieszac i zostawic na okolo 8 godzin.
Zakwas powinien podwoic swoja objetosc. Teraz mozna go przechowywac w lodowce - przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej, uzywac 1 szklanke na bochenek chleba. No i trzeba go odzywiac - dodajac po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni.
Chleb:
Wszystkie skladniki dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia az podwoi swoja objetosc - okolo 1 - 1/2 godziny.
W maszynie uzyc cykl - tylko wyrabianie.
Ciasto przelozyc do formy keksowej i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo 2 godziny.
Piekarnik rozgrzac do 120 st. C i piec okolo 1 godziny. Podniesc temperature do 180 st. C i piec nastepna godzine, az chleb bedzie dobrze wypieczony.

czas: 3 dni (razem z przygotowaniem zakwasu)
trudność: średniołatwe
liczba porcji: jeden bochenek
kalorie: bardzo dużo
kategoria: Ciasta, Chleb domowy
składniki
Zakwas zytni:
maka zytnia
woda niechlorowana
1/8 lyzeczki suchych drozdzy
Chleb:
1 szklanka zakwasu (sposob wykonania ponizej)
2 szklanki maki zytniej
2 szklanki maki chlebowej
2 lyzeczki suchych drozdzy
1 lyzeczka soli
1 1/8 szklanki wody (niechlorowanej)
sposób przygotowania
Zakwas zytni:
2/3 szklanki zrodlanej wody (w kazdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanka maki zytniej
1/8 lyzeczki suchych drozdzy
Wszystko wymieszac i zostawic na 24 godziny. Nastepnego dnia dodac:
1/2 szklanki maki zytniej
1/3 szklanki cieplej wody zrodlanej
Bardzo dobrze wymieszac, przykryc i zostawic na nastepne 24 godziny. Trzeciego dnia powtorzyc, dodac te sama ilosc wody i maki, dobrze wymieszac i zostawic na okolo 8 godzin.
Zakwas powinien podwoic swoja objetosc. Teraz mozna go przechowywac w lodowce - przed uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej, uzywac 1 szklanke na bochenek chleba. No i trzeba go odzywiac - dodajac po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni.
Chleb:
Wszystkie skladniki dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia az podwoi swoja objetosc - okolo 1 - 1/2 godziny.
W maszynie uzyc cykl - tylko wyrabianie.
Ciasto przelozyc do formy keksowej i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo 2 godziny.
Piekarnik rozgrzac do 120 st. C i piec okolo 1 godziny. Podniesc temperature do 180 st. C i piec nastepna godzine, az chleb bedzie dobrze wypieczony.
