- Lip 29, 2011
- 2,130
- 1
- 0
Chyba tu jeszcze nie ma przepisu na przepyszny chleb wypatrzony na blogu Arabeski ,który stał się naszym ulubionym chlebem codziennym.Piekę go bardzo często i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu(ja używam żytniego razowego)
- 7 g świeżych drożdży (używam suszonych - troszkę więcej niż 1/2 łyżeczki)
- 490 g mąki pszennej
- 10 g glutenu (jeśli nie używacie , to można po prostu dosypać 10 g mąki)
- 205 g wody
- 120 g jogurtu greckiego
- 11 g soli
Drożdże rozpuścić w 50 g wody , resztę wymieszać z zakwasem. Połączyć wszystkie składniki (oprócz soli) i mieszać mikserem na wolnych obrotach przez 4 minuty , dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 10 minut na średnich obrotach , aż ciasto będzie gładkie(ja wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba)Przełożyć do miski ,przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę , składając ciasto w połowie wyrastania , czyli po 30 minutach(czasami rośnie mi dłużej)
Uformować owalny bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięty bochenek wyjąć z koszyczka na łopatę,naciąć i wsunąć na rozgrzany kamień lub blachę do piekarnika nagrzanego do 240 st.C Piec 10 minut , następnie otworzyć drzwiczki piekarnika , żeby wypuścić parę , zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i piec jeszcze 15-20 minut.

Składniki:
- 150 g aktywnego zakwasu(ja używam żytniego razowego)
- 7 g świeżych drożdży (używam suszonych - troszkę więcej niż 1/2 łyżeczki)
- 490 g mąki pszennej
- 10 g glutenu (jeśli nie używacie , to można po prostu dosypać 10 g mąki)
- 205 g wody
- 120 g jogurtu greckiego
- 11 g soli
Drożdże rozpuścić w 50 g wody , resztę wymieszać z zakwasem. Połączyć wszystkie składniki (oprócz soli) i mieszać mikserem na wolnych obrotach przez 4 minuty , dodać sól i wyrabiać jeszcze przez 10 minut na średnich obrotach , aż ciasto będzie gładkie(ja wyrabiam w maszynie do pieczenia chleba)Przełożyć do miski ,przykryć i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę , składając ciasto w połowie wyrastania , czyli po 30 minutach(czasami rośnie mi dłużej)
Uformować owalny bochenek i włożyć do koszyka do wyrastania na 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięty bochenek wyjąć z koszyczka na łopatę,naciąć i wsunąć na rozgrzany kamień lub blachę do piekarnika nagrzanego do 240 st.C Piec 10 minut , następnie otworzyć drzwiczki piekarnika , żeby wypuścić parę , zmniejszyć temperaturę do 210 st.C i piec jeszcze 15-20 minut.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: