- Gru 22, 2004
- 5,158
- 531
- 113
Chleb kasztanowy
Zrodlo: Ulrike Westphal - ostwestwind
1 chleb ca. 1000 g
- 150g maki kasztanowej
- 500g maki orkiszowej 1050
- 15 g soli
- 1 opakowanie drozdzy suchych
- ca 400 ml letniej wody
- 2 lyzki orzeszkow piniowych
Make kasztanowa i orkiszowa wymieszac. 2 lyzki tej mieszanki polaczyc w oddzielnym naczyniu z drozdzami i dodac tyle wody, żeby otrzymac konsystencje ciasta racuchowego. Odstawic, poczekac az drozdze zaczna pracowac.
Roztwor drozdzowy dodac do zmieszanych mak, wyrabiac w maszynie dodajac wody. Kiedy cala woda zostanie wyczerpana, dodac sol i wyrabiac calosc ok. 10 minut. Ciasto powinno być miekkie i elastyczne i nie klejace. Przykryc calosc wilgotna sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 1,5 godziny.
Ciasto dobrze wyrobic, dodac orzeszki piniowe i dobrze wyrobic razem z ciastem. Uformowac z ciasta kule, wlozyc do koszyka wysypanego maka ryzowa i jeszcze raz odstawic do wyrosniecia. Przed pieczeniem zrobic test palca, sprawdzajac czy dostatecznie wyrosniete.
Piekarnik z kamieniem w srodku rozgrzac do temp 200 st C. Kiedy osiagnie zadana temperature, chleb przelozyc na lopate wysypana maka, zrobic w nim niezbyt glebokie naciecia i wsunac do piekarnika.
Pieczenie: 30 minut w temp 200st C, potem jeszcze 15-20 minut w temp 175 st C, temperatura wewnatrz chleba 90 st.C. (termometr do pieczenia)
___________________________
Taki chleb ze swiezym masle i miodem kasztanowym na sniadanie to prawdziwe przezycie kulinarne
Zrodlo: Ulrike Westphal - ostwestwind
1 chleb ca. 1000 g
- 150g maki kasztanowej
- 500g maki orkiszowej 1050
- 15 g soli
- 1 opakowanie drozdzy suchych
- ca 400 ml letniej wody
- 2 lyzki orzeszkow piniowych
Make kasztanowa i orkiszowa wymieszac. 2 lyzki tej mieszanki polaczyc w oddzielnym naczyniu z drozdzami i dodac tyle wody, żeby otrzymac konsystencje ciasta racuchowego. Odstawic, poczekac az drozdze zaczna pracowac.
Roztwor drozdzowy dodac do zmieszanych mak, wyrabiac w maszynie dodajac wody. Kiedy cala woda zostanie wyczerpana, dodac sol i wyrabiac calosc ok. 10 minut. Ciasto powinno być miekkie i elastyczne i nie klejace. Przykryc calosc wilgotna sciereczka i odstawic do wyrosniecia na 1,5 godziny.
Ciasto dobrze wyrobic, dodac orzeszki piniowe i dobrze wyrobic razem z ciastem. Uformowac z ciasta kule, wlozyc do koszyka wysypanego maka ryzowa i jeszcze raz odstawic do wyrosniecia. Przed pieczeniem zrobic test palca, sprawdzajac czy dostatecznie wyrosniete.
Piekarnik z kamieniem w srodku rozgrzac do temp 200 st C. Kiedy osiagnie zadana temperature, chleb przelozyc na lopate wysypana maka, zrobic w nim niezbyt glebokie naciecia i wsunac do piekarnika.
Pieczenie: 30 minut w temp 200st C, potem jeszcze 15-20 minut w temp 175 st C, temperatura wewnatrz chleba 90 st.C. (termometr do pieczenia)
___________________________
Taki chleb ze swiezym masle i miodem kasztanowym na sniadanie to prawdziwe przezycie kulinarne

Ostatnią edycję dokonał moderator: