Chleb mleczny
Bardzo delikatny mleczno-maślany chlebek.
300 ml ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
5 łyżeczek cukru
45 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli
5 dag miękkiego masła
mleko do posmarowania wierzchu
Łyżeczkę cukru i drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na kilkanaście minut.
Mąkę, sól i pozostały cukier rozmieszać z tłuszczem, połączyć z rozczynem, zagnieść ciasto. Przełożyć na blat podsypany odrobiną mąki, wyrabiać kilka minut (aż przestanie kleić się do rąk i jeszcze trochę), odstawić do wyrośnięcia na godzinę (do podwojenia objętości).
Ponownie wyrobić. Uformować podłużny bochenek albo kapelusik: z 2/3 ciasta zrobić kulę, ułożyć na papierze do pieczenia, resztę, również w postaci kuli, położyć na wierzchu (nakłuć ciasto w środku patyczkiem posypanym mąką). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wierzch posmarować delikatnie mlekiem. Piec w temperaturze 220°C ok. 30 minut, aż ładnie zbrązowieje.
(chlebek uwieczniony na zdjęciu miał troszkę złe proporcje: za dużo zostawiłam na górną część i przeważył
)
Bardzo delikatny mleczno-maślany chlebek.
300 ml ciepłego mleka
2,5 dag drożdży
5 łyżeczek cukru
45 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli
5 dag miękkiego masła
mleko do posmarowania wierzchu
Łyżeczkę cukru i drożdże wymieszać z mlekiem i odstawić na kilkanaście minut.
Mąkę, sól i pozostały cukier rozmieszać z tłuszczem, połączyć z rozczynem, zagnieść ciasto. Przełożyć na blat podsypany odrobiną mąki, wyrabiać kilka minut (aż przestanie kleić się do rąk i jeszcze trochę), odstawić do wyrośnięcia na godzinę (do podwojenia objętości).
Ponownie wyrobić. Uformować podłużny bochenek albo kapelusik: z 2/3 ciasta zrobić kulę, ułożyć na papierze do pieczenia, resztę, również w postaci kuli, położyć na wierzchu (nakłuć ciasto w środku patyczkiem posypanym mąką). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Wierzch posmarować delikatnie mlekiem. Piec w temperaturze 220°C ok. 30 minut, aż ładnie zbrązowieje.

(chlebek uwieczniony na zdjęciu miał troszkę złe proporcje: za dużo zostawiłam na górną część i przeważył