Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb na owsiance
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1302750" data-attributes="member: 956"><p>Kilka dni temu przeglądając blog AgusiH trafiłam na przepis na <a href="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2012/03/chleb-na-owsiance.html" target="_blank">chleb na owsiance</a>. Upiekłam i okazał się łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. A owsianka gdzieś w trakcie pieczenia zniknęła i zupełnie jej nie czuć.</p><p>Cytuję przepis tak, jak podała AgusiaH:</p><p></p><p><em>&quot;2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm </em></p><p><em></em></p><p><em><u>Składniki:</u></em></p><p><em>500 g białej mąki pszennej</em></p><p><em>1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant</em></p><p><em></em></p><p><em><u>Owsianka:</u></em></p><p><em>150 g drobnych płatków owsianych</em></p><p><em>450 g wrzącej wody</em></p><p><em>2 łyżki (30 g) miękkiego masła</em></p><p><em>2 i 1/4 łyżeczki (13 g)soli</em></p><p><em>1,5 łyżki (30 g) jasnego miodu </em></p><p><em>175 ml mleka</em></p><p><em></em></p><p><em><u>Posypka:</u></em></p><p><em>1 łyżka czarnego sezamu</em></p><p><em>1 łyżka białego sezamu</em></p><p><em>1 łyżka płatków owsianych</em></p><p><em></em></p><p><em><u>Wykonanie:</u></em></p><p><em>Mąkę mieszamy z drożdżami.</em></p><p><em>Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.</em></p><p><em></em></p><p><em>Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.</em></p><p><em>Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200*C i pieczemy przez ok. 50 - 60 min.&quot;</em></p><p></p><p>Ja upiekłam z płatkami owsianymi błyskawicznymi, żeby były drobne. </p><p>A tak wygladały moje chleby:</p><p></p><p>[ATTACH=full]74188[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]74189[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1302750, member: 956"] Kilka dni temu przeglądając blog AgusiH trafiłam na przepis na [URL="http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2012/03/chleb-na-owsiance.html"]chleb na owsiance[/URL]. Upiekłam i okazał się łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. A owsianka gdzieś w trakcie pieczenia zniknęła i zupełnie jej nie czuć. Cytuję przepis tak, jak podała AgusiaH: [I]"2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm [U]Składniki:[/U] 500 g białej mąki pszennej 1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant [U]Owsianka:[/U] 150 g drobnych płatków owsianych 450 g wrzącej wody 2 łyżki (30 g) miękkiego masła 2 i 1/4 łyżeczki (13 g)soli 1,5 łyżki (30 g) jasnego miodu 175 ml mleka [U]Posypka:[/U] 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka płatków owsianych [U]Wykonanie:[/U] Mąkę mieszamy z drożdżami. Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz. Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200*C i pieczemy przez ok. 50 - 60 min."[/I] Ja upiekłam z płatkami owsianymi błyskawicznymi, żeby były drobne. A tak wygladały moje chleby: [ATTACH=full]74188[/ATTACH] [ATTACH=full]74189[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Chleb na owsiance
Bottom