Chleb na owsiance

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,384
1,470
113
Kilka dni temu przeglądając blog AgusiH trafiłam na przepis na chleb na owsiance. Upiekłam i okazał się łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. A owsianka gdzieś w trakcie pieczenia zniknęła i zupełnie jej nie czuć.
Cytuję przepis tak, jak podała AgusiaH:

"2 bochenki w foremkach o wymiarach 11 x 20 cm

Składniki:
500 g białej mąki pszennej
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant

Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g)soli
1,5 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka

Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych

Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami.
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko.

Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości na ok. 1 godz.
Smarujemy masłem i wysypujemy otrębami nasze foremki. Ciasto lekko spłaszczamy zwilżonymi dłońmi i wykładamy do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównujemy powierzchnię ciasta w foremkach i posypujemy mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepujemy posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiamy foremki przykryte folią do drugiego rośnięcia, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, zajmuje to zwykle 20-30 min. Wsuwamy chlebki do zimnego piekarnika, który nastawiamy na temperaturę 200*C i pieczemy przez ok. 50 - 60 min."


Ja upiekłam z płatkami owsianymi błyskawicznymi, żeby były drobne.
A tak wygladały moje chleby:

chleb_na_owsiance.jpg

chleb_na_owsiance.2jpg.jpg
 

Załączniki

  • chleb_na_owsiance.jpg
    chleb_na_owsiance.jpg
    90.2 KB · Wyświetleń: 154
  • chleb_na_owsiance.2jpg.jpg
    chleb_na_owsiance.2jpg.jpg
    81 KB · Wyświetleń: 151
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Wstawiamy do zimnego piekarnika i liczymy czas od wsadzenia, czy od nagrzania piekarnika? Chyba od wsadzenia co? Chce koniecznie sprobowac ten chlebek.
 

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Dodaje foto i opinie. Chlebek pyszny, sprezysty, wilgotny. U mnie wchodzi na stale. Gdzie sie da, wciskam owies (wszelkie jego pochodne) tak wiec ten chleb jest w 100% dla mnie.

Chleb_na_owsiance_hazo.JPG

Chleb_na_owsiance_hazo_1.JPG
 

Załączniki

  • Chleb_na_owsiance_hazo.JPG
    Chleb_na_owsiance_hazo.JPG
    117.2 KB · Wyświetleń: 94
  • Chleb_na_owsiance_hazo_1.JPG
    Chleb_na_owsiance_hazo_1.JPG
    103.3 KB · Wyświetleń: 88
Ostatnią edycję dokonał moderator:

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
0
0
Zainspirowana waszymi zdjęciami również go upiekłam. Łatwy, pyszny
i bez zakwasu, który się na mnie pogniewał. Dzięki za przepis
anbetung.gif
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,384
1,470
113
Ja nigdy nie zostawiałam na noc, bo on szybko rośnie (około 20-30 minut) i nie widziałam takiej potrzeby.
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Dziekuje za odpowiedz Hazo. JA niestety mam tylko jedna keksowke a druga czesc ciasta musze gdzies przechowac wiec pomyslalam ze schowam na noc do lodowki a rano upieke.
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
No wiec zrobilam tak,ze pierwszy chlebek rosl sobie w keksowce 25 min a drugi poszedl w koszyku do lodowki, potem po ok 40 min pieczenia pierwszego koszyk wyjelam z lodowki, jak wczesniejszy sie upiekl ten przezucilam do foremki i tez dobrze sie upiekl.
Na noc napewno bym go nie zostawila,bo by przerosl ,nawet w lodowce po pol godziny urosl jak szalony .Wyszedl bardzo smaczny, dziewczynki zajadaly suchy i wolaly mniam mniam to chyba najlepsza ocena ;)



 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

ajaj

Member
Wrz 17, 2008
1,671
23
38
Super Ci wyszedl. I wcale nie zlecialy Ci ziarenka. U mnie zawsze polowa zlatuje chocbym nie wiem co robila. Moze dlatego, ze jestm pazerna na ziarna i zawsze chce duzo.
W srodku tez bardzo ladny. Ale mi narobilas smaka na niego.
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Dziekuje
icon_smile.gif
Niestety nie mialam duzego wyboru ziarenek tylko sezam i mak ,nastepnym razem jak zaplanuje ten chleb to chyba kupie jakis mix ziaren, bo tak to zbytnio nie uzywam i platki owsiane sie skonczyly. A srodek na tym zdjeciu srednio wyglada, bo kroilam jeszcze cieply i sie poszarpal a teraz na zimno lepiej sie kroi i ma fajne rowne okragle dziurki. Mieciutki i sprezysty miazsz.Do powtorzenia na 100%%%.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,466
3,777
113
Upiekłam jak planowałam z pełnoziarnistą mąką orkiszową (z Młynów Gdańskich).
Wyszedł ładny i bardzo smaczny. Na pewno będę powtarzać, bo robota z nim żadna.
Zamiast suchych, dałam niespełna 20 g świeżych drożdży.

chleb_na_owsiance.jpg

chleb_na_owsiance1.jpg
 

Załączniki

  • chleb_na_owsiance.jpg
    chleb_na_owsiance.jpg
    99.7 KB · Wyświetleń: 66
  • chleb_na_owsiance1.jpg
    chleb_na_owsiance1.jpg
    99.1 KB · Wyświetleń: 66
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,384
1,470
113
Upiekłam dziś ten chleb po dłuższej przerwie. Zmniejszyłam wszystkie składniki do 75% i to jest ilość akurat na keksówkę długości 30 cm.
Nadal mi bardzo smakuje i jest szybki do upieczenia.

chleb_na_owsiance1.jpg

chleb_na_owsiance2.jpg
 

Załączniki

  • chleb_na_owsiance1.jpg
    chleb_na_owsiance1.jpg
    49.7 KB · Wyświetleń: 64
  • chleb_na_owsiance2.jpg
    chleb_na_owsiance2.jpg
    78.8 KB · Wyświetleń: 65

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Wygląda bardzo fajnie. Dziekuje Hzo za wyciagniecie, wypróbuje na weekend. Ogólnie przymierzam sie wreszcie do nastawienia zakwasu, bo na drozdzach chleby wydaja mi sie zbyt zbite, ale przekrój tego chlebka bardzo mi sie widzi
icon_wink.gif