CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Zrobiłam wczoraj mleczny chlebek według przepisu AgusiH (jeśli pokręciłam nick to przepraszam), wyszedł wspaniały, dziś już nie ma po nim śladu
icon_smile.gif

Ale z innym pytaniem przybiegłam, chciałam kupić dziś mąkę żytnią dla mojego Rysia (a co, zakwas też na prawo mieć imię :D ), na żytniej rośnie w oczach, ale mam problem, jedyną mąkę jaką zdobyłam to mąka owsiana (typu nie znam, nie pisze na opakowaniu, mąka firmy Melvit)
Czy mogę mojego Rysia karmić taką mąką, ktoś stosował mąkę owsianą, czym ona się charakteryzuje, jakie pieczywo na niej wychodzi?

Nie chcę z Rysia zrobić pszennego chłopaka bo mam chrapkę na wykonanie razowca ;)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
zastanawiam sie czy Rysio przezyje taka diete
gruebel_2.gif

mnie na owsianej mace kiepsko zakwas wychodził robiłam taki kiedyś w ramach eksperymentu

mąka owsiana wg moich doswiadczeń nie powinna stanowic wiecej niz ok 10% . Chleb z jej dodatkiem jest bardzo smaczny

jesli nie masz chwilowo zytniej, pokarm Rysia choćby pszenną razową a potem go nawrócisz na zytnią

ukłony dla Ryszarda
icon_mrgreen.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
harapug @ 9 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1226498Nie chcę z Rysia zrobić pszennego chłopaka bo mam chrapkę na wykonanie razowca ;)
Razowiec to chleb z maki razowej. Maka razowa moze byc pszenna, żytnia, orkiszowa.
Najprosciej ja rozpoznac po określeniu "pełnoziarnista" lub typ 2000.

edit: mirabbelka odpowiedziala chwile wczesniej, nie bede powtarzac
icon_smile.gif

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
Mam tylko zwykłe pszenne typu 450-550
icon_sad.gif

Do innej mąki nie mam dostępu (trzy miasta objeździłam i wszędzie patrzyli się na mnie jak na idiotę, kto w tych czasach chce chleb mieć...)
Chyba przyjdzie mi "spszeniczyć" Rysia, albo go... ususzyć
no_shakinghead.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,210
1,732
113
index.php?act=findpost&pid=1226744Mam tylko zwykłe pszenne typu 450-550
icon_sad.gif

Do innej mąki nie mam dostępu (trzy miasta objeździłam i wszędzie patrzyli się na mnie jak na idiotę, kto w tych czasach chce chleb mieć...)
no_shakinghead.gif
Masz gdzies w okolicy sklep sieci "Polo"? oni maja w programie maki zytnie, rowniez pelnoziarniste.

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
icon_sad.gif

no_shakinghead.gif
Wstaw do lodówki, spokojnie dwa tygodnie wytrzyma, a Ty w tym czasie znajdziesz mąkę ;) Możesz zamówić przez internet.

harapug

Member
Sie 22, 2006
105
0
0
icon_sad.gif

no_shakinghead.gif
Nie mam, Carrefour, Lidl, InterMarche, Tesco i ani grama
icon_sad.gif

Jeszcze został Piotr i Paweł, może tam znajdę (i cena mnie nie zabije)
Mam w planach zamówić przez neta, ale dopiero końcem miesiąca.

yacek13

Member
Gru 8, 2011
11
0
0
Miałem ok miesięczny zakwas wyhodowany przez siebie. Trzymałem go w lodówce, dokarmiałem co tydzień.
Dziś zauważyłem, że zapleśniał. Postanowiłem zacząć od nowa.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie błędy popełniłem...

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,322
906
113
Mi tez splesnial po ok. miesiacu mimo ze pilnowalam go i z oka nie spuszczalam
icon_smile.gif
Czytalam mirabbelko, ze Twoj zakwas jest w sloikach nie mytych od kilku lat. Mi sie to nie udalo nigdy, zawsze na bokach, tam gdzie znajdowal sie "stary", zeschniety zakwas pojawiala sie plesn.

amy111

Member
Mar 9, 2011
58
0
0
Mirabbelko, korzystając z tego, że jesteś na forum. Czy można by prosić o przepis na chleb lub bułeczki z dodatkiem mąki jaglanej (plus pszenna lub źytnia pełnoziarnista)?

yacek13

Member
Gru 8, 2011
11
0
0
yacek13 @ 25 Dec 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1233492Miałem ok miesięczny zakwas wyhodowany przez siebie. Trzymałem go w lodówce, dokarmiałem co tydzień.
Dziś zauważyłem, że zapleśniał. Postanowiłem zacząć od nowa.
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jakie błędy popełniłem...
Dzięki, nowy zakwas idzie jak burza. Nie wiem dlaczego. Słoik wyparzyłem, ale chyba coś w nim zostało bo ma 2 dni i już normalnie pachnie i bąbluje aż miło.
Korzystając z okazji zapytam o zamknięcie słoika - na ile to ma być szczelne, czy wystarczy folia spożywcza, czy może niezakręcona do końca nakrętka czy jeszcze coś innego?

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
to ma byc zupełnie nieszczelne !!
gaza lub podziurkowany papier, przykrywka z otworem jak do mikrofali, lużno połozona sciereczka etc..

zakwas musi sie wietrzyc i oddychać
icon_mrgreen.gif
pod szczelnym zamknieciem plesnieje na bank !

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,196
2,748
113
U mnie mój zasuszony zakwas stoi w szufladzie (w szafce nie w lodówce) w szczelnie zakręconym słoiku. No, ale ja zasuszyłam zakwas mniej więcej 3-4 letni.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
index.php?act=findpost&pid=1226498Zrobiłam wczoraj mleczny chlebek według przepisu AgusiH (jeśli pokręciłam nick to przepraszam), wyszedł wspaniały, dziś już nie ma po nim śladu
icon_smile.gif

Ale z innym pytaniem przybiegłam, chciałam kupić dziś mąkę żytnią dla mojego Rysia (a co, zakwas też na prawo mieć imię :D ), na żytniej rośnie w oczach, ale mam problem, jedyną mąkę jaką zdobyłam to mąka owsiana (typu nie znam, nie pisze na opakowaniu, mąka firmy Melvit )
Czy mogę mojego Rysia karmić taką mąką, ktoś stosował mąkę owsianą, czym ona się charakteryzuje, jakie pieczywo na niej wychodzi?

Nie chcę z Rysia zrobić pszennego chłopaka bo mam chrapkę na wykonanie razowca ;)
z mąką Melvit mam okropne doświaczenia,próbowałam kilka razy.
może być ,że ja trafiłam na taką partię ale jesli Ci Rysio miły szukaj mąki innej firmy.

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,953
2,296
113
Mnie tez Melvit podpadł, chleby z tych mąk wychodziły mi niesmaczne, a zaczyn raz miał mocno podejrzany zapaszek.

neteczka

Member
Lip 29, 2011
2,130
1
0
A u mnie Melvit żytni razowy świetnie się sprawdza do zakwasu.Bąbelkuje aż miło.

A ja proszę o radę w innej sprawie.
Piekę chleby od wakacji,zakwas O.K.,z pieczeniem trzymam się procedur podanych w przepisach tzn.temperatur piekarnika,spryskiwania itp..Gotowe wypieki zawsze studzę na kratce.Mimo to po około 30 min od wyjęcia skórka(nawet ta przypieczona) zawsze robi się baaardzo miękka.Uwielbiam taką twardszą,chrupiącą,a tu nijak nie mogę takiej uzyskać
gruebel_2.gif

Dodam że chlebki nadal piekę w foremkach(ciągle brak mi odwagi do wyrastania w koszyku
icon_redface.gif
)-czy to może mieć jakiś wpływ na wierzchnią skórkę.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Skórka zależy od tego jaki to chleb, tzn. z jakiej mąki, pszenne mają bardziej chrupiącą skórę od żytnich. Duże znaczenie ma też pieczenie w formie, skórka może się w nich zaparzyć, wilgoć nie ma gdzie uciekać i skórka jest miękka, pomaga na to trochę dopiekanie chleba bez formy, tzn. 10 minut przed końcem pieczenia wyjmuje się chleb z formy i dopieka do końca.
Skórkę o jakiej piszesz najłatwiej uzyskać na chlebie z przewagą mąki pszennej bochenkowym. Żeby skórka była jak należy trzeba chleb przez pierwsze 10 minut piec z parą i w dużej temperaturze min. 250*, IMO najprościej wstawić płytką blaszkę na dno piekarnika i rozgrzewać ją razem z kamieniem, a po włożeniu chleba wlać na tę blachę ok. 1/3 szklanki wrzącej wody, potem blachę wyjmujemy, obniżamy temperaturę do 230* i pieczemy chleb kolejne 15-20 minut zależnie od kształtu i wielkości bochenka. Na koniec chleb spryskujemy wodą, można dość obficie, temperaturę znów zwiększamy na max. i dopiekamy kontrolując ok. 5-8 minut, aż chleb przy dotknięciu będzie twardy, a skórka zarumieniona w stopniu jaki nam odpowiada. Taki chleb ma skórkę bardzo chrupiącą, nie za grubą, błyszczącą, a przechowywany tylko pod ściereczką w szafce utrzyma chrupkość do dnia następnego.
Chleby żytnie, lub z przewagą mąki żytniej mają skórkę miękką, wprawdzie bywa ona chrupiąca zaraz po upieczeniu ale potem mięknie i nie da się do nich zastosować w/w rad, tym bardziej, że zazwyczaj piecze się je w formie.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy