CHLEB NA ZAKWASIE (garsc informacji i porad dla poczatkujacych)

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Misha - piękny
icon_lol.gif

A z jakiego przepisu robiłaś?

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
a jak smakuje mniam
podesle zaraz tylko zmodyfikuje troche bo ze zmodyfikowanego robilam

http://www.chleb.info.pl/

wejdz na strone

wejdz w receptury

ja robiłam z przepisu "chleb razowy na zakwasie" tylko zamiast 4 szklanek mąki zytniej dodalam 2,5 zytniej i 1,5 przennej i zakwasu mialam wiecej

CYTATWciąga to pieczenie chleba,co?
Tak
zawsze pieklam na drozdzach
a to moj pierwszy na zakwasie i ... zakwas w lodowce,

bede go z czasem dokarmiac jak bede nastepny piec
kto wie czy nie w poniedzialek. bo nie wiem czy przez weekend nie zjemy tych dwoch

uzywam zytniej Granary (do kupienia w GB) jest z pelnego przemialu

Ostatnią edycję dokonał moderator:

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Jestem w trakcie przygotowywania chleba z ziemniakami. Jest w foremkach od 2 godzin. I w związku z tym moje pytanie. Jak długo może trwać faza wyrastania w foremce? Bo jak na razie nie widzę, żeby miał zamiar sie podnosić.

maglisa

Member
Lut 13, 2007
25
0
1
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Nie mogłam sie doczekać chlebka i postawiłam foremki na kaloryferze - ruszyły.
Wyszły dwa chlebki. Przekroiłam ten wiekszy i chyba mniej udany, bo całkiem płaski.
Pachnie i smakuje pysznie.
Upiekłam na mące żytniej typ 500.
I już myslę o nastepnym, z mąki mieszanej typ500 z razowa żytnia.

Edit: zmniejszyłam zdjęcia, bo bardzo wielkie wyszły.
icon_smile.gif

Załączniki

• chleb1.jpg
    chleb1.jpg
    109.8 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb2.jpg
    chleb2.jpg
    171.6 KB · Wyświetleń: 0
  • chleb3.jpg
    chleb3.jpg
    171.4 KB · Wyświetleń: 0

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Mój mąż zabił mi zakwas

Trzymałam go po dokarmieniu w piekarniku (niewłączonym) bo tam mam najcieplej. I nikomu nie przeszkadzał w tym akurat miejscu (przynajmniej tak mi się wydawało).
Mój mąż postanowił coś upiec.
cook.gif
Wyjął zakwas, włożył co miał włożyc, upiekł co miał upiec, wyjął ... a zakwas włozył do NAGRZANEGO piekarnika
cluebat.gif

Postawiłam już nowy ale co z tego. Nie będzie jutro chleba !!!
Chleb będzie w piątek, lub sobotę
icon_sad.gif
buuuuuuuu
dontknow.gif

alicjanka

Member
Cze 28, 2006
5,627
0
0
Misha
bussi.gif
gdyby mój G. zrobił coś takiego to....
strafe.gif
strafe.gif
strafe.gif
icon_wink.gif

Bezpieczniej trzymać zakwas w lodówce. Piekę, co drugi dzień, zakwas wyciągam na godzinę przed użyciem, aby się ocieplił. Biorę tyle ile potrzebuję, dokarmiam, zostawiam jeszcze na ok 30 min i znów do lodówki. I chyba mu to odpowiada
icon_lol.gif

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Uwaga!
Nie wyrzuciłam zakwasu, zostawiłam go zeby ochłonął ale nie miałam nadziei bo stracił WSZYSTKIE bąble po wyjęciu z tego (piiiiip .... PRZEPRASZAMY - CENZURA.... ) nagrzanego piekarnika. Po dłuższym czasie cos z nim zaczelo sie dziac, a ze byla pora "karmienia" dokarmiłam go. Słuchajcie rośnie jak szalony.
Jestem w szoku
A myslalam ze mąż zamordował mi zakwas.
Nie omieszkałam drugiego oczywiście wychodować. Bo jak ten umarł to narodzic sie musi drugi. Na szczęscie reanimacja sie powiodła.

Juz teraz wiem ze nigdy nie nalezy tracic nadziei

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Właśnie wyrastają mi chleby juz nie w formach ale bochenkowe. Z zupełnie innego przepisu, niz ten co ostatnio. Oczywiście zmodyfikowanego przeze mnie. Jak będę miała zdjęcia. Raczej dzisiaj w nocy:) to podeślę
Ten co ostatnio robiłam to był zytni. Ten będzie mieszany raczej pól na pół (te większe pól na korzyść przennej mąki).
Ja już załapałam bakcyla i jak upiekłam we czwartek wieczorem chleb to jeszcze dzisiaj świeży kończyłam. Jakby nie patrzec mus było piec dzisiaj. Na jutro nie ma co jeść
icon_smile.gif

mniam

mniam.gif

a tak na marginesie to zarazam pieczeniem kogo moge:) sporo osób nie zdawało sobie sprawy, ze to

primo po pierwsze: proste

primo po drugie: ekonomiczne (długo zachowuje świeżość)

i primo po trzecie: smaczne
icon_smile.gif

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Mam chleb
mniam.gif
To już mój drugi na zakwasie. Postanowiłam za kazdym razem piec inny chyba ze mi jakis posmakuje.

Moze jesc go na razie nie będę bo gorący ale pokażę jak wyszedł

Robiłam go z dwóch porcji, dlatego dwa bochenki. Chleb codzienny - zdaje się mirabbelki. Moje nacięcia się zabliźniły, następnym razem zrobię większe.

Przepisy z mojej ulubionej strony o pieczeniu sa zajefajne.
icon_smile.gif
gorąco polecam.

100_2356.jpg
100_2365.jpg

Załączniki

• 100_2356.jpg
    100_2356.jpg
    106.5 KB · Wyświetleń: 0
  • 100_2365.jpg
    100_2365.jpg
    124.3 KB · Wyświetleń: 0

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Koleganka mnie wczoraj pytała jakie ziarna dodawałam do chleba przennego (widac na zdjęciu chleba w przekroju) otórz nie dodawałam żadnych. Ja dodaję takiej mąki z pełnego przemiału, która posiada już takie ziarna

m_ka.jpg

Załączniki

• m_ka.jpg
    m_ka.jpg
    92 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Misha...Granary Flour nie jest maka z pelnego przemialu...z reguly zawiera 85% ziarna, zarodki i otreby zostaly czesciowo usuniete, za to dodano jednak slodowe ziarna (malted wheat grains)...

Uzywam wersji tej maki z Shipton...buleczki z tej maki sa doskonale...

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
No ale takiej dosypuje, dokładnie 17 % tych ziaren dodano:) też doczytałam
icon_smile.gif

Ale dosypuję tej mąki i dobrze wygląda
Wiesz ja dopiero
rollbaby.gif
w kwestii pieczenia. To mój dopiero drugi wypiek, a już bakcyla załapałam i bojkotuję angielskie pieczywo, którego de facto nie da sie jesc.
Dzięki Tatter za uwagi
Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie rady dotyczące kupowania w Anglii mąki i używanie jej do pieczenia. Ponieważ nie mam pojęcia, która mąka nadaje się do tego najlepiej.
Ja te chleby zaczęłam piec juz w akcie desperacji. Bo ile mozna wyzyc na chrupkim pieczywie, albo ryzowym. A chleb i bułki są tak 'napompowane', że szok.
Poszukam tej z Shipton następnym razem bo i tak Granary mi się skonczyla.
icon_smile.gif

Jak to dobrze z kimś mądrym pogadać
icon_smile.gif
Jeszcze raz dzięki Tatter

Tatter chodzi Ci o Shipton Mill - Organic Strong White Flour 2,5 kg
Organic strong, plain white flour
????
Bo na necie znalazłam ;)

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tak! Wlasnie o Shipton Mill mi chodzi....
Ciesze sie, ze na dobre sie rozkrecasz! To wspaniale, miec chec i moc wypiekac domowym sposobem...
Twoje chlebki sa piekne i z kazdym nastepnym wypiekiem beda jeszcze piekniejsze!

Jest kilka watkow o makach w UK, rozpisywalam sie namietnie pomagajac pewnemu jegomosciowi, ktory zniknal nagle z forum...a tak dobrze sie zapowiadalo...

Zraz znajde ten watek...i jesli nasuna Ci sie pytania...krzycz!!!
icon_biggrin.gif

Jest mam, znalazlam: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18519

W miare mozliwosci pomoge...pieklam chleb z maki z kazdego mlyna, ktory mieli organic...w UK...przetestowalam....polecam z cala odpowiedzialnoscia Shipton:

http://www.shipton-mill.com/singlePage.php?id=2

i w "emergency" Doves Organic...zytnia z pelnego przemialu (zarnowa) z tego ostatniego mlyna jest rewelacjna...(mozna dostac te maki w wiekszosci sklepow), maja tez bardzo dobre suche drozdze..
http://www.dovesfarm-organic.co.uk/grain-and-flour.htm
A i jeszcze Malthouse maja i Pasta "0"...te rowniez plecam...

Francuskie maki najlepiej kupowac w Matthews, wybor jest bardzo duzy...
http://www.fwpmatthews.co.uk/

Rowniez ten mlyn wysyla make, korzystalam 2 razy ...troche na dostawe musiam czekac i nie bylo wyjasnienia dlaczego...
Maka jednak pierwszej klasy..
http://www.bacheldremill.co.uk/

Tu http://www.organicmill.co.uk/index2.html kupowalam make wracajac z wakacji w Lake District...swietna...rowniez polecam...

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Tatter DZIĘKI wielkie.
We czwartek jade zapasy uzupełniać bo przez ostatnie dwa tygodnie i trzy pieczenia (w tym jedno drożdzowe) wyszperałam się z mąki doszczętnie. Ledwo mi na wczoraj starczyło.
A dzięki ze doceniasz moje wypieki. Wiesz... to dopiero początek. Już nie kupię zwykłego chleba. Ostatnie 1,5 m-ca jechałam wyłącznie na chrupkim. ;) Ale ile mozna "do jasnej ciasnej"

Misha

Member
Lut 26, 2007
348
0
0
Przed chwila wyjęłam z pieca (tzn piekarnika) moje chlebusie kochane. Zamiast bochenków piekę w formach (oszczędność miejsca). Ten duzy to a'la gospodarski. Ten mały to razowiec z mąki przennej z otrębami (ale tylko na wierzchu)

Uwielbiam zapach pieczonego chleba w moim domu
icon_smile.gif

Tatter dzięki za namiary na mąkę ale Shipton nie znalazłam w moim sklepie. Kupiłam inne Organic biała chlebowa mąka i z przemiału.

CHLEB3.jpg

Chleb1.jpg

Załączniki

• Chleb1.jpg
    Chleb1.jpg
    108 KB · Wyświetleń: 0
  • CHLEB3.jpg
    CHLEB3.jpg
    114.2 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy