- Maj 11, 2008
- 2,448
- 2,472
- 113
Przepis z ksiazki "Organic kitchen" Ysanne Spevack.
Bardzo dobry chleb o wyrazistym smaku - zdecydowanie czuc cebule (w dobrym sensie
). Autorka poleca uzycie oliwek marynowanych z ziolami zeby byl jeszcze bardziej aromatyczny (ja dalam zwykle, czarne z puszki).
Skladniki (na 2 bochenki)
- 2 czerwone cebule pokrojone na cienkie piorka (i ciachniete jeszcze raz na pol)
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 2 filizanki oliwek (czarnych lub zielonych) bez pestek
- 56 g swiezych drozdzy (lub 3 lyzeczki suchych)
- 7 filizanek maki
- 1.5 lyzki soli
- po 3 lyzki posiekanych kolendry, pietruszki i miety
Wykonanie:
Cebule podsmazyc na oliwie az zmieknie. Oliwki posiekac na mniejsze kawalki.
Drozdze rozpuscic w 1 szkl. wody, odstawic na 10 minut (ja dodalam do tego ok 1/2 lyzeczki cukru). W misce wymieszac make, sol, ziola, oliwki, cebule i dodac drozdze. Calosc wymieszac dodajac tyle wody, zeby ciasto bylo miekkie. Wyrobic ciasto (ok 10 minut) i odstawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc).
Piekarnik nagrzac do 220 C, ciasto przekroic na pol, uformowac bochenki. Odstawic powtornie do wyrosniecia (powinno podwoic objetosc). Naciac bochenki od gory i piec ok 40 minut (u mnie 50).
Bardzo polecam, naprawde smaczny chleb
Bardzo dobry chleb o wyrazistym smaku - zdecydowanie czuc cebule (w dobrym sensie

Skladniki (na 2 bochenki)
- 2 czerwone cebule pokrojone na cienkie piorka (i ciachniete jeszcze raz na pol)
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 2 filizanki oliwek (czarnych lub zielonych) bez pestek
- 56 g swiezych drozdzy (lub 3 lyzeczki suchych)
- 7 filizanek maki
- 1.5 lyzki soli
- po 3 lyzki posiekanych kolendry, pietruszki i miety
Wykonanie:
Cebule podsmazyc na oliwie az zmieknie. Oliwki posiekac na mniejsze kawalki.
Drozdze rozpuscic w 1 szkl. wody, odstawic na 10 minut (ja dodalam do tego ok 1/2 lyzeczki cukru). W misce wymieszac make, sol, ziola, oliwki, cebule i dodac drozdze. Calosc wymieszac dodajac tyle wody, zeby ciasto bylo miekkie. Wyrobic ciasto (ok 10 minut) i odstawic do wyrosniecia (powinno podwoic swoja objetosc).
Piekarnik nagrzac do 220 C, ciasto przekroic na pol, uformowac bochenki. Odstawic powtornie do wyrosniecia (powinno podwoic objetosc). Naciac bochenki od gory i piec ok 40 minut (u mnie 50).
Bardzo polecam, naprawde smaczny chleb