- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
Chleb orkiszowo- gryczany z ziarnami
Przepyszny, prosty i szybki chleb! Pomysł ściągnęłam z tego bloga. Polecam!
Składniki:
600g mąki orkiszowej
200g mąki gryczanej
3/4 l ciepłej wody
3 łyżeczki soli
3 łyżki octu
42g drożdży
250g mieszanych ziaren (sezam, pestki dyni, pestki słonecznika itp.)
Ponadto: masło do wysmarowania formy i płatki owsiane
Wykonanie:
1. Rozpuścić drożdże w wodzie
2. Wymieszać dobrze wszystkie składniki (poza ziarnami)- ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencje gęstej śmietany
3. Ziarna uprażyć na patelni, ostudzone dodać do ciasta
4. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej płatkami formy, zostawić do wyrośnięcia (w oryginalnym przepisie autorki wkładają od razu ciasto do pieca).
5. Włożyć do zimnego piekarnika, piec w temp. 220°C przez około godzinę.
Chleb bardzo dobrze wyrasta, nie jest mokry ani gniotowaty. Przepyszny, polecam!
Pokaż załącznik 21590
Przepyszny, prosty i szybki chleb! Pomysł ściągnęłam z tego bloga. Polecam!
Składniki:
600g mąki orkiszowej
200g mąki gryczanej
3/4 l ciepłej wody
3 łyżeczki soli
3 łyżki octu
42g drożdży
250g mieszanych ziaren (sezam, pestki dyni, pestki słonecznika itp.)
Ponadto: masło do wysmarowania formy i płatki owsiane
Wykonanie:
1. Rozpuścić drożdże w wodzie
2. Wymieszać dobrze wszystkie składniki (poza ziarnami)- ciasto jest bardzo rzadkie, ma konsystencje gęstej śmietany
3. Ziarna uprażyć na patelni, ostudzone dodać do ciasta
4. Przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej płatkami formy, zostawić do wyrośnięcia (w oryginalnym przepisie autorki wkładają od razu ciasto do pieca).
5. Włożyć do zimnego piekarnika, piec w temp. 220°C przez około godzinę.
Chleb bardzo dobrze wyrasta, nie jest mokry ani gniotowaty. Przepyszny, polecam!
Pokaż załącznik 21590
Ostatnią edycję dokonał moderator: