CHLEB ORZECHOWY
1 kilogramowy bochenek
50g pestek slonecznika
100g orzechow laskowych posiekanych
50g pistacji
300g maki pszennej typ 550
200g maki orkiszowej typ 630
2 lyzeczki soli
42g swiezych drozdzy
1 lyzka miodu
100ml letniego mleka
2 jogurty naturalne ( po 150g kazdy)
Slonecznik i orzechy uprazyc, a nastepnie wystudzic. Dodac do nich pistacje, oba typy mak i sol. Wymieszac.
Drozdze i miod rozpucic w letnim mleku i odstawic na 10min. Wyrosniete drozdze wlac do mieszanki mak i orzechow, dodac jogurt i zagniesc glatkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 1 do 1,5 godziny. Jeszcze raz zagniesc i uformowac bochenek chleba. Zostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 30min.
Wyrosniety chleb przelozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Piec 10 –15min. w temp. 240° gora-dol, nastepnie zredukowac temp. do 200° i piec dalej. Laczny czas pieczenia ok. 50 - 55min.
Orzechy laskowe mozna czesciowo lub calkowicie zastapic orzechami wloskimi, ktore rowniez nalezy uprazyc.
1 kilogramowy bochenek
50g pestek slonecznika
100g orzechow laskowych posiekanych
50g pistacji
300g maki pszennej typ 550
200g maki orkiszowej typ 630
2 lyzeczki soli
42g swiezych drozdzy
1 lyzka miodu
100ml letniego mleka
2 jogurty naturalne ( po 150g kazdy)
Slonecznik i orzechy uprazyc, a nastepnie wystudzic. Dodac do nich pistacje, oba typy mak i sol. Wymieszac.
Drozdze i miod rozpucic w letnim mleku i odstawic na 10min. Wyrosniete drozdze wlac do mieszanki mak i orzechow, dodac jogurt i zagniesc glatkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia na 1 do 1,5 godziny. Jeszcze raz zagniesc i uformowac bochenek chleba. Zostawic do ponownego wyrosniecia na ok. 30min.
Wyrosniety chleb przelozyc na rozgrzany kamien / blaszke. Piec 10 –15min. w temp. 240° gora-dol, nastepnie zredukowac temp. do 200° i piec dalej. Laczny czas pieczenia ok. 50 - 55min.
Orzechy laskowe mozna czesciowo lub calkowicie zastapic orzechami wloskimi, ktore rowniez nalezy uprazyc.