- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
chleb owsiano-orzechowy
skladniki na 2 bochenki a 500g
300 g maki pszennej typ 550
200 g maki zytniej chlebowej
100 g platkow owsianych grubych
100 g orzechow laskowych zmielonych
1 lyzeczka soli
42 g drozdzy
1 lyzeczka cukru
1 zoltko
1 lyzeczka mleka
40 g calych orzechow laskowych
pierwsze cztery skladniki polaczyc ze soba i posypac sola
drozdze rozpuscic w 300 ml cieplej wody z cukrem i dodac do mak
wyrobic gladkie ciasto i zostawic w cieple do wyrosniecia na 2,5 h
jeszcze raz zagniesc ciasto i uformowac dwa bochenki naciac gore
wymieszac zoltko z mlekiem i posmarowac chlebki, na powierzchnie bochenkow wcisnac lekko cale orzechy i zostawic do warosniecia na 0,5 h
zagrzac piekarnik na 190 stopni, wstawic naczynie z woda na dol
i piec chleb przez 40 minut (przy termobiegu na 170 stopni
skladniki na 2 bochenki a 500g
300 g maki pszennej typ 550
200 g maki zytniej chlebowej
100 g platkow owsianych grubych
100 g orzechow laskowych zmielonych
1 lyzeczka soli
42 g drozdzy
1 lyzeczka cukru
1 zoltko
1 lyzeczka mleka
40 g calych orzechow laskowych
pierwsze cztery skladniki polaczyc ze soba i posypac sola
drozdze rozpuscic w 300 ml cieplej wody z cukrem i dodac do mak
wyrobic gladkie ciasto i zostawic w cieple do wyrosniecia na 2,5 h
jeszcze raz zagniesc ciasto i uformowac dwa bochenki naciac gore
wymieszac zoltko z mlekiem i posmarowac chlebki, na powierzchnie bochenkow wcisnac lekko cale orzechy i zostawic do warosniecia na 0,5 h
zagrzac piekarnik na 190 stopni, wstawic naczynie z woda na dol
i piec chleb przez 40 minut (przy termobiegu na 170 stopni