Czyli:
CHLEB PSZENNO-GRYCZANY
Na zdjęciu po prawej stronie
Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej,
1,5 szkl mąki gryczanej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
2 dag drożdży,
1 szkl wody,
1/3 szkl oliwy.
Drożdże mieszamy z cukrem i wodą. Mąki mieszamy z solą a następnie łączymy z drożdżami i wodą – wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy teraz oliwę i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno zwiększyć objętość 2 krotnie). Pieczemy w temp. 200 st. C ok. 40 min co jakiś czas spryskując powierzchnię chleba wodą.
No to lecę do następnego działu...
CHLEB PSZENNO-GRYCZANY
Na zdjęciu po prawej stronie

Składniki:
1,5 szkl mąki pszennej,
1,5 szkl mąki gryczanej,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka cukru,
2 dag drożdży,
1 szkl wody,
1/3 szkl oliwy.
Drożdże mieszamy z cukrem i wodą. Mąki mieszamy z solą a następnie łączymy z drożdżami i wodą – wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy teraz oliwę i wyrabiamy do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia (powinno zwiększyć objętość 2 krotnie). Pieczemy w temp. 200 st. C ok. 40 min co jakiś czas spryskując powierzchnię chleba wodą.
No to lecę do następnego działu...