chleb pszenno-zytni z ziemniakami

iwona44

Member
Cze 13, 2007
3,226
0
0
Muszę to powiedzieć,wolę jednak mój ,,kamyczek", wczoraj upiekłam na nim chlebek z tego przepisu i to jest to na co czekałam ,nie mam zdjęcia na dowód ,bo zanim ostygł to cały poszedł na kolację ,ale w końcu miałam taki chleb jak oglądam tu na zdjęciach,jestem bardzo zadowolona ,tylko zastanawiam się co z garnkiem
gruebel_2.gif
icon_question.gif
,czy dać mu jeszcze szansę,czy kwiatki w nim posadzić
icon_mrgreen.gif
,muszę pomyśleć

Kaska1

Member
Maj 17, 2006
11
0
0
Mirabelko dziekuje za odpowiedz w inntm watku o mozliwych przyczynach dziury w miekiszu. hm postanowilam sprobowac innego chleba ktory pieklam juz wiele razy i zawsze wychodzil, czyli pszenno- zytni. no i niestety znow ten sam problem
cry_1.gif
tym razem zrobilam zdjecie i sprobuje je wkleic moze to cos komus nasunie gdzie lezy problem, bo moze ja cos robie zle tylko nie moge dojsc do tego gdzie. za jakosc zdjecia prrzepraszam bo robione przy sztucznym swietle. dodam ze zrobilam z polowy porcji i tylkoo dodalam wiecej wody bo myslalm ze tu jest problem, i wyrastalam w lodówce przez noc. chcleb mimo tej dziury jest bardzo smaczny jak zwykle.
anbetung.gif
za wszystko co zrobilas Mirabelko, bo mimo ze sie tu nie udzielam(dzieci nie pozwalaja) to jestes dla mnie mistrzem, guru i twoje slowa sa dla mnie wyrocznia
anbetung.gif
a teraz ten nieszczesny chleb

pszennzytfy1.jpg

mam nadzieje ze sie wkleilo jeszcze raz dziekuje za pomoc

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
czasami robi sie taka dziura, ale tuz pod skorka. Zazwyczaj wtedy kiedy powierzchnia chleba zbyt obeschnie podczas wyrastania, badz temperatura pieczenia jest nieodpowiednia.
Ale takiej dziury w 1/3 wysokosci chleba, to jeszcze nie widzialam.
icon_eek.gif
Moze rzeczywiscie tym razem za duzo plynow
gruebel_2.gif

Kaska1

Member
Maj 17, 2006
11
0
0
wody dalam wiecej ale nie tak zeby to bylo plynne. tamten poprzedni tez mial taka dziure. moze po roku z kawalkiem moja dobra reka do chlebów sie skonczyla
cry_1.gif
a co dziwne ronolegle robilam wiejski francuski i tam nie ma problemu. musze jeszcze make zytnia zmienic tylko gdziekupic inna?
icon_sad.gif
. dzieki twoim przepisom kocham piec chleby i tak latwo sie nie poddam zlapalam bakcyla i juz
icon_smile.gif
i napewno w koncu albo dojde co sie dzieje albo zla passa minie
icon_smile.gif

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
jednak cos musi byc z konsystencja ciasta. bo jak piszesz z chlebem formowanym (a taki jest francuski) nie bylo problemu. chyba, ze francuski pieklas w formie..

z zytnia maka sa problemy rzeczywiscie. Ale ja kocham zytnie chleby, nawet jesli nie zawsze sa perfekcyjne.

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,188
2,742
113
Kaska @ 8 Mar 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=672388musze jeszcze make zytnia zmienic tylko gdziekupic inna?
icon_sad.gif
.
Ja zawsze kupuję tutaj. Kupuję u nich żytnią 720 i 2000, pszenną 450 i orkiszową 3000. Wychodzi drożej niż w zwykłym sklepie, ale jako, że nie spotykam mąki żytniej w takich sklepach to kupuję przez internet. Jeszcze nigdy mąka z tego młyna mnie nie zawiodła. No i nie muszę dżwigać, tylko kurier przynosi mi prosto do domu.
icon_mrgreen.gif

Kaska1

Member
Maj 17, 2006
11
0
0
wiec chyba jednak cos jest nie tak z maka, bo wczoraj wyszedl mi o taki chlebek

pszennozytwe7.jpg

najdziwniejsze jest to ze ja maki nie podejrzewalam na powaznie bo mialam wlasnie ta ktora poleca hazo. wszyscy ja zachwalaja, a mi odkad ja kupilam(bo sklep z maka z kruszwicy byl w remoncie) chleby z dodatkiem zytniej nie wychodzily. widac mialam pecha i trafilam na jakas gorsza? ale ciesze sie bardzo ze wszystko jest ok bo ja osobiscie to za chlebami zytnimi przepadam i uwielbiam je piec a moja rodzinka uwielbia je jesc. zreszta nie tylko je bo jeszcze maz nie chce innych bulek tylko te co robie na zakwasie
icon_smile.gif
jak ich braknie to nawet nie ma mowy o posilkowaniu sie sklepowymi bo to dla niego wata bez smaku
icon_smile.gif
wiec
anbetung.gif
za to co robisz mirabelko, bo bez ciebie nie zarazilabym sie pieczeniem chleba
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Bardzo dorodny wypiek!!!

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Rzeczywiscie wyglada jakby lewitowal
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Dałam trochę za dużą formę w stosunku do ilości ciasta ( robiłam z połowy porcji), i wyszedł ciut za niski, ale jest wyśmienity i na pewno będę nie raz powtarzać.
mniam.gif
Pyszny! choć nie tak ładny, jak Iwony
cvety.gif

S4021352.JPG

Załączniki

• S4021352.JPG
    S4021352.JPG
    39.6 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy