Przepis na forme wielkości 22x12cm.
Pomysł zaczerpnięty z tej strony http://www.breadtopia.com/all-whole-wheat-bread/ . Warto obejrzeć na filmie video dokładny proces
wytwarzania tego chlebka. Upiekłam najpierw zgodnie z przepisem ale chlebek bardzo się kruszył (była raczej wina nieodpowiedniej mąki
bo przez pomyłke użyłam pszennej graham) i jak dla mnie był za słodki i taki powiedziałabym przekombinowany

A to zmodyfikowany przeze mnie przepis na chlebek ten chlebek.
200 g ciepłej wody (wody dałam mniej ze względu na dodanie maślanki i zakwasu)
2 łyżki oleju (zapach masła nie pasował mi w takim chlebie)
336 g maki pszennej pełnoziarnistej najlepiej Lubella
1 łyżeczka miodu wymieszana z wodą
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maślanki
1 1/4 łyżeczka soli
2 łyżki zakwasu
1/4 łyżeczki drożdży instant
Do miski wsypujemy mąke, dodajemy część wody wymieszanej z miodem, wodę, olej, makę ziemniaczaną, zakwas, maślankę , sól i drożdże.
Mieszamy dokładnie , ciasto bardzo ładnie się wyrabia, nie klei się do rąk. Zostawiamy przykryte folia w temperaturze pokojowej
do wyrośnięcia na 12- 18 godziny. Po wyrośnięciu, wykładamy ciasto delikatnie na blat, posypujemy trochę maką, odcinamy 1/4 ciasta,
z niej zrobimy warkocz. Pozostałą częsć delikatnie formujemy na podłużny chlebek.1/4 część ciasta dzielimy na trzy czesci,
z każdej robimy wałeczek i zaplatamy warkocz. Układamy go na chlebku i razem przenosimy do posmarowanej olejem foremki,
pozostawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. U mnie rosło 4 godziny. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 230 st. C ,
obniżamy temperaturę do 200 st. C i pieczemy jeszcze 15 minut.
Piekłam pierwszy raz w szklanej foremce popryskanej olejem. Chlebek prawie sam z niej wyskoczył. W smaku bardzo dobry lekko wilgotny,
ładnie się kroi i co najważniejsze nie kruszy.
Oryginalny przepis
2 łyżki soku pomarańczowego
230 g ciepłej wody
4 łyżki masła podzielonego na 6 kawałków
336 g maki pszennej razowej
3 łyżki cukru
3 łyżki maki ziemniaczanej (lub 1/2 cup płatków ziemniaczanych)
28 g mleka instant chudego (1/4 cup)
1 i 1/4 łyżeczki soli
2 1/2 łyżeczki drożdży instant (można dać 2 łyżki zakwasu ale wtedy zostawia się na około 18 godzin do przefermentowania)