Chleb "ekologiczny"

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,158
531
113
piszesz, ze dlugo jest wilgotny.
troche mnie to dziwi, bo przy takiej ilosci nie namoczonych otrab i platkow powinien byc raczej suchy, moze to sprawia siemie lniane
gruebel_2.gif
ale je takze zawsze lepiej przed dodaniem do chleba namoczyc na noc.

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Ja bym prosiła o wpisanie przepisu tutaj razem z linkiem źródłowym, skoro już jest wypróbowany.

BERAIZOL4

Member
Lut 23, 2007
147
0
0
Podaję przepis,który znalazłam na stronie Smaczny.pl
Robie dokładnie w/g przepisu,nie namaczam nawet siemienia,jest naprawde długo wilgotny,czosnek dodaje sproszkowany,szczyptę-dwie.polecam serdecznie.

Chleb "ekologiczny"

1 kg mąki
1 szklanka otrąb pszennych
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki płatków jęczmiennych
½ szklanki płatków kukurydzianych (zmiażdżonych)
¼ szklanki siemienia lnianego
¼ szklanki słonecznika (łuskanego)
4 ząbki czosnku
3 łyżeczki soli
5 dkg drożdży rozpuszczonych w 1 litrze wody

Sposób wykonania:

Wszystko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy o wymiarach ok. 15 na 40 cm, zostawić na pół godziny (najlepiej w ciepłym miejscu pod przykryciem). Piec w temperaturze 210 stopni Celsjusza przez 60 minut.

Jeśli nie mamy któregoś z rodzaju płatków, albo lnu czy słonecznika - nic nie szkodzi. Również ich proporcje mogą być znacząco zachwiane.

Ciasto dosyć rośnie, nie należy więc wkładać go do samej krawędzi formy.

Upieczony chlebek najlepiej smakuje z samym masełkiem (prawdziwym oczywiście a nie jakimś olejomiksem
icon_wink.gif

Życzę smacznego.

Dana3

Member
Wrz 23, 2005
537
0
0
Wkleje ten troszke inny przepis oraz zdjęcie.
Składniki: 10 dag drożdży ,2łyżki miodu, 2,5 łyżeczki soli,1/2szklanki siemienia,1/2 szklanki otrąb przennych spożywczych,1/2 szklanki pestek słonecznika,1 szklanka płatków owsianych górskich(mogą byc zwykłe).1 litr ciepłej wody,1 kg mąki szymanowskiej(może też być inna)WYKONANIE:W 1 litrze wody rozmieszać drożdże,miód i sól.Mieszając dodawac kolejno pozostałe składniki czyli siemie,otreby,słonecznik,płatki i mąke.Wysmarowac foremki olejem,posypać otrebami.Dobrze wymieszane ciasto wyłożyć do foremek i piec przez około 30 minw tem 210 stopni C,następnie posmarowac chleby delikatnie pędzelkiem moczonym w oliwie i ponownie piec około 30 minw 200-190 stopniC ( zaleznie od piekarnika).Chleb posiada bogate wartości odżywcze i poprawia przemiane materii. Długo jest wilgotny i najlepiej mi smakuje na drugi dzień
Smacznego

Załączniki

• PIC00415.JPG
    PIC00415.JPG
    469.2 KB · Wyświetleń: 0
  • PIC00421.JPG
    PIC00421.JPG
    406.2 KB · Wyświetleń: 0
  • PIC00423.JPG
    PIC00423.JPG
    359.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy