Chleb Tatter czyli Pain de Campagne 2010

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Męczę ten przepis od miesięcy
icon_smile.gif


Podstawowy przepis jest dla mnie bazą i modyfikowałam go tak długo, aż wyszedł chleb, który niebywale smakuje mojemu mężowi, mnie i całej rodzinie. Wystarczy napisać, że nigdy nie robiłam połowy porcji, ani całej porcji, gdyż zawsze robię ciasto w podwójnej porcji podanej w przepisie
icon_smile.gif

Zawsze robię też rzadsze ciasto, aby umieścić je w foremkach. Dla mnie jest to łatwiejsze do ogarnięcia, no i jest mniej sprzątania ;)

Korzystam z mąk firmy Werka, dostępnych na Allegro. Przeważnie jest to żytnia razowa 2000, pszenna 850 i pszenna 1850 graham.

Podwójna porcja jest akurat na 3 blaszki 12x35 cm. Taka porcja wystarcza na 2 tygodnie, chyba że za dużo rozdam, to piekę co tydzień.

20210307_135640.jpg

I chleb w przekroju. Ten niżej ma siemię lniane i pestki dyni. Krojony na świeżo, co widać:

20210307_153926.jpg

Zakwas żytni, samodzielnie wyhodowany, już ma rok ;)
 

Załączniki

  • 20210307_135640.jpg
    20210307_135640.jpg
    214.8 KB · Wyświetleń: 9
  • 20210307_153926.jpg
    20210307_153926.jpg
    282 KB · Wyświetleń: 9

skanna

Well-known member
Mar 21, 2006
4,874
214
63
Siedmiokropko, cudne te chleby, a możesz napisać, jakie proporcje mąk stosujesz? Bo na oko to jest dokładnie taki chleb, jaki lubię
icon_smile.gif
 

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Dziękuję.

Przepis podstawowy znamy ;) :
400g żytniego razowego zaczynu zakwasowego (150%)
1000g białej pszennej maki chlebowej
60g maki pszennej razowej zwykłej(ja daje z amarantusa)
650 g wody 28C
24g soli


U mnie podwójna porcja i taki skład:

800g zaczyn żytni mąka razowa 2000
1500g mąka pszenna chlebowa 850
380g mąka pszenna 1850 graham
240g żytniej razowej 2000
1300g wody (sporo więcej daję, może o ok 300g)
48g soli.

Zawsze daję chlebowej 1500g, zmieniam tylko ilość razowej i graham. Poprzednio dałam 120 ż. razowej, a 500 grahamowej. W ostatnim pieczeniu zmieniłam na proporcje jak wyżej.

Formy smaruję cienko masłem i wysypuję otrębami pszennymi. Garuję w piekarniku pod lampką. Teraz rośnie szybko, do 5 godzin.

Czas pieczenia: 200*C 10 minut, 180*C 50 minut, termoobieg.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Z moich uwag mogę jeszcze dopisać, że:

- psikam woda piekarnik tylko po wstawieniu ciasta do garowania, później już nie, nawet po pieczeniu. Ciasto było za wilgotne, jak za mocno się przyłożyłam do psikania ;)

- teraz wypróbowałam sposób z Piekarniczej Braci na FB na przyklejenie nasion do skórki, tzn. trzeba rozrobić grudkę ciasta z wodą w proporcji 1:1, delikatnie posmarować tym chleb po wyrośnięciu, a przed włożeniem do pieca i posypać po tym makiem, sezamem itp. Sypałam dość nierówno, bo to do testu ;) Dam znać czy działa, jak sprawdzę. Nie znałam tego sposobu, ale ja w ogóle świeżak jestem w temacie pieczenia chleba.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Siedmiokropka @ 8 Mar 2021 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1674164- teraz wypróbowałam sposób z Piekarniczej Braci na FB na przyklejenie nasion do skórki, tzn. trzeba rozrobić grudkę ciasta z wodą w proporcji 1:1, delikatnie posmarować tym chleb po wyrośnięciu, a przed włożeniem do pieca i posypać po tym makiem, sezamem itp. Sypałam dość nierówno, bo to do testu ;) Dam znać czy działa, jak sprawdzę. Nie znałam tego sposobu, ale ja w ogóle świeżak jestem w temacie pieczenia chleba.
Melduję, ze sposób świetny. Wszystkie ziarna przyklejone na amen i nic nie odpada przy krojeniu
daumen.gif
 

Elzunia

Well-known member
Kwi 8, 2011
5,180
593
113
Siedmiokropka, dziekuje za pomysl na przyklejanie ziarenek. Upieklam ten chlebus dzisiaj i sezam przyklejalam ta metoda, trzyma sie mocno
icon_smile.gif
. Zawsze mnie draznilo zbieranie ziarenek przy krojeniu chleba, dlatego rzadko posypywalam, teraz ziarenka beda czesciej w uzyciu.
Nie wiem jeszcze jak chlebus wyglada w srodku bo sie wlasnie studzi. O nacinaniu nie bylo mowy bo ciasto bylo rzadkie, pieklam w foremkach.

edit: Chlebek wyszedl bardzo smaczny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Siedmiokropka

Member
Sty 9, 2008
5,224
0
0
Znowu upieczone.

Tym razem same pszenne mąki, zgodnie z przepisem. U mnie 850 i graham. To jest ulubiony chleb mojego męża
icon_smile.gif
Koniecznie bez żadnych ekstra dodatków i posypek.

20210321_133758.jpg

20210322_054351.jpg
 

Załączniki

  • 20210321_133758.jpg
    20210321_133758.jpg
    213.3 KB · Wyświetleń: 7
  • 20210322_054351.jpg
    20210322_054351.jpg
    259.3 KB · Wyświetleń: 7