JotHa @ 11 Oct 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1035537Tak, byl w reklamowce. Zaraz koszyk w nia wlozylam, bo sypiac maczke przelatywalo. Wlasciwie ile tej maczki powinno byc ? Chyba przegielam z iloscia![]()
Nawet okna nie otworzylam. W kuchni cieplo, za cieplo. Rosl czasowo zgodnie z przepisem. Nawet pol godziny dluzej. Pewnie i tak za malo, skoro piszesz, ze wszystko na to wskazuje. Bladego pojecia nie mam ile jest dobrze, dla takiego chleba. Na ile powinino sie wydluzyc wyrastanie. Jak pislam w innym watku, on sie ledwo powiekszyl. Glowne wyrastanie mial w piekarniku.Mąki na początek trzeba trochę więcej niż potem, bo potem jej część zostaje w koszyczku. Najlepiej pomóc sobie sitkiem i przez nie oprószać koszyczki.
Z rośnięciem różnie bywa, jak Margot pisze. W każdym razie można uznać, że chleb jest wyrośnięty, gdy ciasto wgniecione palcem nie wraca lub wraca bardzo wolno, jeśli wraca szybko, to chleb jeszcze nie wyrósł, no i zwiększenie objętości o połowę to też dobry znak. Niestety tu do wszystkiego trzeba praktyki, pewnych rzeczy nie da się usystematyzować, bo jest zbyt dużo zmiennych i wynik może być rózny. Ale praktyka czyni mistrza, więc trenować trzeba i się nie zrażać niepowodzeniami, i tak wyrósł bardzo wysoko, ja na początku miałam wyłącznie plaskacze![]()
JotHa, ubawilas mnie okrutnie![]()
Ciesze sie zarazem, ze odkrylas blad, bo jestem pewna, ze Twoj nastepny wypiek z tego przepisu juz lada dzien, a szkoda byloby znow przesolic...moze upieczesz ten chleb na na WBD?
JotHa @ 16 Oct 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=1037726Jak sie pozbyc z bochenka tej bialej maki ? Wymiatam pedzelkiem, ale jakos tak... sobie a muzom.Ja piekąc dziś kielecki obsypałam ściereczkę skrobią kukurydzianą (akurat taką mam, ale oczywiście może być ziemniaczana); chleb po wyrośnięciu i wyłożeniu na blachę też był cały biały, ale po wsadzeniu do piekarnika spryskałam go wodą, drugi raz tuż przed wyjęciem z pieca. Po wyjęciu, tak jak robię zazwyczaj, przetarłam odrobinką masła. Jak wyszedł widać tutaj. Jest wprawdzie w plamy, ale bez mąki.
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.