- Lis 27, 2004
- 3,568
- 0
- 0
500 g mąki chlebowej typu 0
7 g suchych drożdży
10 g cukru
100 g masła lub 80 g smalcu
350 g mleka
10 g soli
Wymieszać mąkę z drożdżami i cukrem, zrobić dołek, dodać sól, miękie masło i stopniowo wlewać letnie mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć do lekko posmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyłożyć na omączoną stolnicę, zgnieść by pozbawić je zbędnego powietrza. Wyłożyć do formy nasmarowanej masłem. Ciasta powinno być na wysokość połowy formy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż wypełni formę po brzegi.
Przykryć formę folią aluminiową. Piec okoo 35 minut w temp. 250 stopni. Zdjąć folię i zrumienić lekko przez następne 10 minut.
MzM
7 g suchych drożdży
10 g cukru
100 g masła lub 80 g smalcu
350 g mleka
10 g soli
Wymieszać mąkę z drożdżami i cukrem, zrobić dołek, dodać sól, miękie masło i stopniowo wlewać letnie mleko. Wyrobić elastyczne ciasto. Wyłożyć do lekko posmarowanej masłem miski, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyłożyć na omączoną stolnicę, zgnieść by pozbawić je zbędnego powietrza. Wyłożyć do formy nasmarowanej masłem. Ciasta powinno być na wysokość połowy formy. Odstawić do ponownego wyrośnięcia aż wypełni formę po brzegi.
Przykryć formę folią aluminiową. Piec okoo 35 minut w temp. 250 stopni. Zdjąć folię i zrumienić lekko przez następne 10 minut.
MzM